NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Szilárdhulladék-lerakók rekultivációja a Mosonmagyaróvári térségben 2010. március 4.

3 milliárd forintos uniós támogatással valósulhat meg a Mosonmagyaróvár Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Rendszer Települési szilárdhulladék-lerakóinak rekultivációja.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv hulladékgazdálkodási projektjeinek egyik fontos célkitűzése a korszerűtlen, bezárt, felhagyott, illetve illegális települési hulladéklerakók rekultivációja. Már az ISPA projektek keretében 328 lerakót rekultiváltak. Ezt követően a rekultiválandó lerakók száma 1500-ra csökkent, melyek közül a támogathatósági feltételeknek valamivel több, mint 1100 lerakó felel meg. Az Nemzeti Fejlesztési Ügynökség pályázati rendszerébe beérkezett pályázatok eddig 700-800 közötti lerakó rekultiválását célozzák.

A most elinduló rekultivációs projektet 70 település önkormányzata által létrehozott Mosonmagyaróvári Térségi Hulladékgazdálkodási Rendszer kezdeményezte. A 70 településből 20 település érintett közvetlenül a rekultivációs pályázatban. A 20 település közigazgatási területén összesen 24 darab lerakó vár rekultiválásra. Jelenleg a Társulás területén található, projektbe bevont hulladék lerakók egyike sem felel meg a hatályos jogszabályban (20/2006 KvVM rendelet) előírt üzemeltetési és rekultivációs feltételeknek.

Az érintett 24 darab lerakó mindegyike rendelkezik elfogadott környezetvédelmi felülvizsgálattal, illetve rekultivációs tervvel. A hulladéklerakók mindegyike 2005-ig bezárt. Így a 2001 után megnyitott Jánossomorjai Hulladéklerakó biztosította a projektterületről a közszolgáltatás keretében beszállításra kerülő települési szilárd hulladékok lerakásának helyét. Ez a megoldás azonban azért sem volt elfogadható, mert gyakorlatilag mindegyik elhanyagolt lerakó potenciális veszélyforrást jelent a felszín alatti, esetenként a felszín feletti vizekre is.

A projektnek köszönhetően megtörténik mind a 24 hulladéklerakó rekultivációja, így a környezetszennyezettség jelentős mértékben csökkeni fog. A projekt támogatási szerződését a mai napon ünnepélyes keretek között írták alá Mosonmagyaróváron.