NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Hárommilliárd forint tájsebgyógyításra2010. március 4.

Hárommilliárd forinttal támogatja az unió és az állam a mosonmagyaróvári, a csornai és a környékbeli huszonnégy hulladéklerakó rekultivációját.

Ezt csütörtöktől szerződés igazolja. 70 településen 116 ezer lakos, negyvenezer háztartás érintett.

Várhatóan 2011 végére a mosonmagyaróvári nagytérségi hulladékgazdálkodási rendszerhez tartozó településeken felhagyott szilárdhulladék-lerakókból huszonnégyet felszámolnak. Az igen költséges munkálatokat teljes egészében uniós és állami forrásokból támogatják.

Az erről szóló megállapodást Huba Bence, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Fejlesztési Igazgatóságának vezetője és dr. Árvay István társulási elnök írta alá csütörtökön.

Az eseményen Molnár Csaba kancelláriaminiszter kiemelte: ez ügyben is az önkormányzatok példaértékű összefogásról tettek tanúbizonyságot. Míg Mosonmagyaróvár és térsége hárommilliárd forintból végezheti el a 24 hulladéklerakó rekultivációját, addig Győr és környéke 5,2 milliárd forintból, Sopron és környéke pedig 2,6 milliárd forint nemzeti és uniós forrásból. Huba Bence a Környezet és Energia Operatív Program sikerére hívta fel a figyelmet. Hozzátette: rekultivációra közel kilencvenmilliárd forint áll a pályázók rendelkezésére, ebből már 43 milliárd forint gazdára talált. A szakember kiemelte: régiónk élenjár a források felhasználásában.

Dr. Árvay István és Huba Bence írta alá a hárommilliárd forintról szóló támogatási szerződést.

Dr. Árvay István a részletekről tájékoztatta az érdeklődőket: milyen összegekre számíthatnak az érintett települések, hogyan oszlik el a hárommilliárd forint támogatás. A beruházás során eltűnnek olyan tájsebek, mint Acsalag, Bágyogszovát, Bősárkány, Enese, Farád, Kimle, Kóny, Lébény, Mecsér, Páli, Pásztori, Rajka, Szany, Szárföld, Tárnokréti, Vág vagy éppen Vásárosfalu lerakói. Korszerű, biztonságos, ám igen drága vízzáró lefedést és növénytakarást kapnak Mosonmagyaróvár, Csorna és Szil hulladéktelepei.

A 3 milliárd forintról szóló megállapodás alapján közbeszerzéssel választják ki a kivitelezőt, a műszaki felügyelőt, a kommunikációért és a lebonyolításért felelős szervezeteket. Várhatóan júliustól kezdődhetnek el a munkálatok, melyekkel 2011 végére kell elkészülniük. A fejlesztések egyébként 70 településen 116 ezer lakost, mintegy negyvenezer háztartást érintenek.

A társulás elnöke elmondta: a sikeres rekultivációs pályázat után a hulladékgazdálkodásra vonatkozó közel ötmilliárd forintos projekt még előttük áll. A társuláshoz tartozó hetven önkormányzatnak a harmincszázalékos önrészt igénylő pályázatnál másfél milliárd forintot kell biztosítania. Huba Bence szerint várhatóan április végéig erről a pályázatról is döntés születhet.

Forrás: Kisalföld Online