NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Körös menti árvíztározók korszerűsítése2010. március 8.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energia Operatív Programjának keretében 2 árvízi szükségtározó korszerűsítése is megkezdődhet. A Kisdelta és a Mályvádi tározó fejlesztésével a környéken élő több százezer ember élete válik védetté az árvízi veszélyekkel szemben.

Az 1995. évi töltésszakadással is járó rendkívüli fehér-körösi árvíz után nyilvánvalóvá vált, hogy a térség árvízvédelmi problémái csupán csak az árvízvédelmi töltések magasításával nem oldhatók meg, ezért árvízi szükségtározásra van szükség.

A Kisdelta árvízi szükségtározó megépítésével a Fehér-Körös menti területen a rendkívüli árvízszintek csökkentésének lehetősége biztosítottá vált, de a beruházás megvalósításakor, az 1996-1999. közötti években nem állt rendelkezésre olyan pénzügyi forrás, hogy a szükségtározó teljes körű kiépítése megtörténjen. Az egyik legjelentősebb probléma, hogy a megépült tározótöltés magassága nem azonos a Fehér-Körös jobb parti töltésével. Ezért előfordulhat, hogy árvíz beeresztés alkalmával a tározó túltöltődik, azaz kiönt, ezáltal árvízi elöntést idéz elő. 

A több mint 140 millió forintból megvalósuló projektnek köszönhetően biztosítva lesz a területre érkező fehér-körösi árvizek árvízi károkozás nélküli levezetése. A Kisdelta árvízvédelmi szükségtározó korszerűsítésével ezen a területen a rendkívüli árvízszintek csökkentése biztosítottá válik, és a szükségtározó hatékonyan és gazdaságosan üzemeltethető lesz. Az árvízvédelmi célokon túlmenően a korszerűsített kialakítású szükségtározó egyaránt szolgálja majd az ökológiai és a változó félben levő új tájhasználati igényeket, az ökológiai és gazdasági érdekek összhangjának megteremtését.

A Mályvádi árvízi szükségtározó fejlesztésének köszönhetően jelentősen javul az árvízbiztonság, ugyanis a felső megnyitással a tározóhatással csökkentett vízhozam levonulását biztosítja a Fekete-Körös teljes hazai szakaszán. A több mint 342 millió forintból megvalósuló projekt célja az ártéri öblözet együttesen 1.562 km2 nagyságú területének árvíz elleni mentesítése. A megvalósítást követően azon túl, hogy a mentett oldalon lakó népesség életfeltételei, gazdálkodási feltételei javulnak, az érintett terület értéke is jelentősen megnő.