NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Óvodák Esztárban és Kismarján2010. március 6.

Esztár és Kismarja községek önkormányzatai konzorciumban pályáztak alapfokú nevelési intézményeik fejlesztésére. Ennek értelmében, Esztárban vadonatúj óvoda épül, míg Kismarjában a meglévőt újítják fel.

Az Észak-Alföldi Operatív Program keretében Esztár mintegy 159 millió forint támogatásban részesült, melyhez az önkormányzat 4 millió forint önrészt tett mellé, s építi fel az Árpád utcán az új, 75 férőhelyes óvodát.

Mint Vajas József polgármester elmondta, a régi, omladozó óvodaépület alkalmatlan volt kisgyermekek fogadására, ezért döntöttek az új megépítése mellett. Ha az időjárás engedi, július 31-én át is adhatják a most gőzerővel folyó alapozási munkák után elkészülő létesítményt, melynek 650 négyzetméterén a csoportszobákon kívül tornaszoba, orvosi szoba, kiszolgáló helyiségek lesznek, valamint az udvaron tágas játszótér.

A beruházás végeztével egy blokkban lesz Esztár összes oktatási-nevelési intézménye – húzta alá a polgármester. Az új óvoda egyébként az önkormányzat által megvásárolt két telken épül meg – fűzte hozzá.
 
Kismarja önkormányzata a projekt keretében a meglévő, 100 éves óvodáját újítja fel, illetve bővíti új helyiségekkel. Kismarja estében a bekerülési összeg 39 millió forint, melyből az önkormányzati önerő közel kétmillió forint.

Az elkészülő beruházások következtében jobb, élhetőbb környezet lesz az óvodásoknak, akik számára az új helyiségek egészséges mentális és fizikális fejlődést biztosítanak majd.

A fejlesztő szobák segítségével pedig a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekekre tudnak nagyobb gondot fordítani az óvónők – hangsúlyozta Pető Ferencné, az Esztár-Kismarja Közoktatási Intézményfenntartó Társulás vezetője. Azt már Szűcs László, Kismarja polgármestere tette hozzá, hogy a projekt keretében olyan természetes alapú, mobil bútorokat szereznek be, melyek lehetővé teszik a sokoldalú teremkihasználást.

Forrás: Debrecen Online