NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Negyvenötezer vállalkozás kaphat uniós mikrohitelt2010. március 9.

Az EU tagállamainak foglalkoztatási miniszterei zöld utat adtak az új mikrofinanszírozási eszköz beindításának: a kezdeményezés azon személyeket segítené vállalkozásaik beindításában, akiknek nincs munkájuk vagy veszélyben az állásuk.

A foglalkoztatási és szociális ügyek tanácsa vita nélkül jóváhagyta azt az új mikrofinanszírozási eszközt, amely a hátrányos helyzetűeket segítené vállalkozásaik beindításában. Az Európai Parlament február 11-én már zöld utat adott a kezdeményezésnek.

Az eszköz azoknak nyújtana esélyt az újrakezdésre, akiknek hitelkérelmeit a bankok – a magas kockázatok miatt – rendszerint visszautasítják. A mikrohitel felső határa személyenként 25 ezer euró lenne, és olyan vállalkozások elindítására vagy támogatására lehetne felhasználni, amelyek legfeljebb tíz embert foglalkoztatnak, és amelyek évi forgalma nem éri el a kétmillió eurót.

A közösségi mikrohitel-keretre egyébként négy éven át 100 millió eurót fordítanának közösségi forrásokból. Ez az összeg az Európai Beruházási Bank és a kereskedelmi bankok hozzájárulásával 500 millió euróra is nőhet.

Andor László, a foglalkoztatási és szociális ügyekért felelős biztos közleményében üdvözölte a tanács döntését, és úgy vélte: az EU végre igazán elkezdhet dolgozni ahhoz, hogy megteremtsék a mikrofinanszírozási eszközhöz való hozzáférés feltételeit. A biztos egyébként azt is mondta: az eszköz alternatívát kínálhat azoknak, akik a válság hatásaitól szenvednek, mindemellett pedig segítséget nyújthat új munkahelyek létrehozásában is.

A Bizottság arra számít, hogy a következő nyolc évben nagyjából 45 ezer kezdő vállalkozónak nyújthatnak majd kisebb összegű kölcsönöket.