NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Információvédelem mindenek felett

Bármely, az internetről letölthető szoftver tartalmazhat vírust, ezért fontos meggyőződni arról, hogy van-e vírusellenőrző a számítógépen, amely a csatolmányokat is szűri. A felhasználó a rendszerbe azonosítójával és jelszó segítségével léphet be, ezért alapvetően fontos, hogy ezt a két érzékeny adatot senki más számára ne tegye megismerhetővé. A szolgáltatáshoz érvényes jelszavát sem a hatóságok, sem a rendszer karbantartói nem kérhetik el, a legjobb, ha egyáltalán nem írja le sehova sem. (A legtöbb rendszerbetörést úgy követik el, hogy valamilyen módon megszereznek felhasználói azonosítókat és jelszavakat.)

Az Ügyfélkapu rendszere a jelenleg hatályos törvényi szabályozásoknak megfelelően nem kényszeríti ki a nagy rendszerességgel történő jelszóváltoztatást, ennek ellenére javallt, hogy - a minél nagyobb biztonság elérése érdekében - rendszeresen, legalább egy-két havonta változtassunk a jelszavunkon. Lehetőség szerint tartózkodunk az elektronikus ügyintézéstől mások jelenlétében, illetve nyilvános helyen (például internet kávézókban, éttermekben).

Ha mégis így kell tennünk, a rendszerben megvalósított védelmi intézkedések ellenére a legnagyobb körültekintéssel járjunk el. Soha ne hagyjuk őrizetlenül azt a számítógépet, amin éppen dolgozunk, ne válaszoljunk elektronikus ügyintézéssel kapcsolatos e-mailekre, és minden esetben vizsgáljuk át alaposan vírus- és kémirtó program segítségével a csatolmányokat. Az elektronikus ügyintézést tehát csak kizárólagosan, más oldalakat nem látogatva, a címet mindig a böngészőbe beleírva, vagy a "Kedvencek" menüpontból használjuk, sohasem elektronikus levélből. Utóbbiakban a bűnelkövetők esetenként olyan internet-címeket adnak meg, amelyek alig térnek el a valós címtől, ezért megtévesztők.