NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Egyszerűsített elektronikus adóbevallás

A 2009-es jövedelmünk lesz a második, amelyet jövő év elején egyszerűsített formában is bevallhatunk. Megtehetjük ezt a papírmunka mellőzésével is, online módon, az Ügyfélkapun keresztül. Áttekintjük, mi a teendője annak, aki szeretne a kényelmes módszerre áttérni.

Magánszemélyek, vállalkozók és vállalkozások életének egyaránt szerves része lett az elektronikus adóbevallás. Ma már az ÁNYK (Általános Nyomtatványkitöltő) keretprogramra van ahhoz szükségünk, hogy az APEH különböző Java-alapú nyomtatványait, így az adóbevallást is ki tudjuk gépünkön tölteni, illetve "feladhassuk" azokat. A program platformfüggetlen, teljesen mindegy, hogy az általunk használt számítógépen Linux, Macintosh, vagy Windows operációs rendszer fut. Kizárólag az fontos, hogy Java megfelelő verzióinak valamelyike telepítve legyen a gépre.

A telepítés folyamata egyszerű, helye választható, alapértelmezésben a programok közé, egy abevjava elnevezésű mappába települ. A bevalláshoz szükséges még a megfelelő nyomtatvány letöltése, és az, hogy regisztráljunk az ügyfélkapun. Az, aki rendelkezik elektronikus aláírással, a magyarorszag.hu oldalon néhány lépésben véglegesen regisztrálhat. A többségnek azonban el kell látogatnia személyesen egy okmányirodába, ehhez időpontot foglalhat az ügyfélkapun keresztül (értelemszerűen regisztráció nélkül is). A folyamatot érdemes végigcsinálni, az ügyfélkapu számos funkcióját használhatjuk később az adóbevallás mellett.

Az egyszerűsített adóbevalláshoz első körben egy nyilatkozatot kell kitölteni, és az APEH részére elküldeni. Már ezt is elektronikus formában kapják meg, és küldhetik el azok, akik az Ügyfélkaput használják. Nem választhatja természetesen mindenki a bevallásnak ezt a formáját, csak az, akinek jövedelméből a munkáltatója adót, illetve adóelőleget vont le, és nem kért munkáltatói adómegállapítást. Néhány egyéb esetben is választható az egyszerűsített adóbevallás, például az is élhet vele, aki alkalmi munkavállalói könyvvel dolgozik. Azok között, akik nem választhatják, többek között ott találjuk az egyéni vállalkozókat, és azokat, akiknek származott tőzsdei ügyletből jövedelme.

A jogosultaknak adott határidőre el kell küldeniük a rövid kérdéssorra adott válaszaikat, és már várhatják, hogy az APEH a beküldött, és rendelkezésére álló adatok alapján kitöltve küldje bevallási ajánlatát. A megkapott ajánlat ideális esetben úgy, ahogy van, már vissza is küldhető az adóhatóságnak, és így az adóbevallással már végeztünk is. Annak, aki eltérést tapasztal a javaslat, illetve igazolásai között, annak csak a kérdéses adatokat kell javítania, és így küldeni végleges bevallását.

A folyamat postai úton is végigjárható, de ez elektronikus bevallásnak számos előnye van. Néhány első látásra is nyilvánvaló, például nem kell nyomtatással, és a postai ügyintézéssel tölteni az időt és pénzt. Más előnyök inkább azoknak mutatkoznak meg, akik már próbálták a hagyományos és az elektronikus módszert is. Ők tudják, hogy mennyit segít a képernyő aktív súgója, az, hogy a kitöltési, számolási hibákra egyből fény derül, vagy hogy sokkal egyszerűbb a helyre szóló segítséget használni, mint lapozgatni a kitöltés sokoldalas dokumentációjában.

Segítség az is, hogy az egymással összefüggő adatokat elég egyszer kitölteni, az ezekből egyenesen következő rubrikákat a program automatikusan tölti magától. Ahogy az is, hogy a nyomtatványok beszerzése is igen egyszerű lett, néhány klikkelésre van tőlünk az összes üres és az általunk beküldött kitöltött adatlapok is.

Segítséget az APEH oldalán és elektronikus tananyag formájában is találunk, és sok független fórumon is segítséget kaphatunk, ha problémánk lenne. Akinek pedig valamiért nehézséget okozna az online módszer, biztos talál családjában, ismerősei között olyat, aki segít a kitöltésben, a program kezelésében. Van még fejleszteni való a rendszeren, de ez elfogadható, hiszen 2009-ben debütált az egyszerűsített elektronikus adózás. Nem kell nagy jóstehetségnek lenni ahhoz, hogy kimondjuk: 2010 tavaszán még többen készíttetik el adóbevallásukat az APEH-hel és küldik majd be egyszerűen, otthonról.