NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Elektronikus ügyintézés az agráriumnak

Az idei évtől kezdve a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal felé a területhez kapcsolódó támogatási kérelmet elektronikus úton kell benyújtani. Utánajártunk, hogyan tehetik ezt meg a jogosultak, és milyen segítséget kapnak a kitöltéshez, rajzoláshoz. Az egységes online rendszer számos előnyt kínál annak, aki nem idegenkedik a számítógépes ügyintézéstől.

Az MVH (Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal) számos jogcím esetében nyújt elektronikus ügyintézési szolgáltatást szakmai képzésektől az erdő- és környezetvédelemig. A legtöbbeket a közös kérelem érint, mely a területalapú támogatásokat jelenti, legyen szó erdősítésről, vagy ültetvény telepítéséről. Az idei az első olyan év, amikor a közös, területalapú támogatási kérelmek elektronikus benyújtása kötelező. Ezért az MVH külön honlapot tart fenn ezekhez a kérelmekhez, ahol minden fontos kérdésre választ kaphat a felhasználó.

A hivatal oldalán ráadásul videó tananyagot találunk, mely az elektronikus kérelem beadásának minden mozzanatát feldolgozza. A filmeket letölthető, és online nézhető formában is elérhetővé tették, a youtube.com statisztikájából látszik, hogy melyek a legnépszerűbb, legtöbbször megtekintett kisfilmek. A számokból kiderül, hogy a könnyen kitölthető pontokkal foglalkozó videókat kevesen nézik, ilyen az általános adatok epizód, melyre csak öten voltak kíváncsiak. Nem úgy a tábla rajzolását, törlését bemutató kisfilm, melyet majd 2800-an megnéztek, alighanem ez a kérelemnek az a része, mellyel a legtöbbeknek meggyűlik a baja.

A hivatal saját portálján, és az elektronikus kérelmekhez fenntartott oldalon egyaránt több további segítséget találunk a kitöltéshez. A használati segédletekben és a gyakran ismételt kérdések és válaszok között gyakorlatilag minden problémára választ kaphatunk, de e-mail, és telefonos segítség is rendelkezésre áll. Az elektronikus kérelmezés számos előnyt kínál: a területek megjelölése így egyszerűbb és gyorsabb, ahogy a teljes eljárás is, plusz a módszer olcsó és környezetbarát. Ráadásul a szoftver jelzi a hibás kitöltést, formai hiba így nem fordulhat elő, erről a program gondoskodik.

Az ügyintézéshez szükséges ügyfélkapu jogosultság, és az egységes mezőgazdasági ügyfél-nyilvántartási rendszer tagjaként MVH regisztrációs számmal is rendelkezni kell. Ahhoz, hogy nyilvántartásba vegyék, a kérelmezőnek számos adatot meg kell adnia, és ezen a ponton is jeleznie kell, hogy támogatást igényel. Azt is fontos feltüntetni, hogy milyen szervezetként, illetve magánszemélyként jelenik meg a rendszerben. A rendszer jelszóval működik, amit az első belépésnél a regisztráltnak meg kell változtatnia. Jelszavunkat ugyanolyan bizalmasan érdemes kezelni, akár egy bankkártyához tartozó PIN kódot, hogy adatainkat megóvjuk illetéktelenektől!

A kérelem elektronikus benyújtásának első lépéseként az előző évi adatokat a kérelmezőnek le kell töltenie. Gyakorlatilag ezeket aktualizálja a későbbiek során a program segítségével az idei évre, majd benyújtja az ügyfélkapun keresztül. A területegységeket táblának nevezi a rendszer, ezek pontos meghatározása, valamint a támogatási jogcímek feltüntetése a kérelmező feladata. A kérelmezőnek rajzon is meg kell jelenítenie az adott területet, de az igénylés alapját nem a grafika, hanem az adatokkal meghatározott terület jelenti.

A kitöltés adott esetben lehet, hogy nem egyszerű folyamat, főleg nem első alkalommal, és nem annak, aki nem szokott az internetes ügyintézéshez. Változhattak a tulajdonolt területek, jogosultságok, és a rajzolás is okozhat nehézségeket. Éppen ezért a bevallás ideiglenesen félbehagyható, és legközelebb folytatható, nem szükséges elsőre teljesen kitölteni. A kérelmet ráadásul meghatalmazott is benyújthatja, nem várható el mindenkitől, hogy maga birkózzon meg a számára esetleg idegen rendszerrel. Ez esetben viszont fontos, hogy a meghatalmazást postai úton is el kell juttatni az MVH-nak.

Az egységes kérelem benyújtási határideje idén május 15 volt, az időpont alighanem jövőre is ez marad. Késedelmesen június 9-ig elfogadták, de a késéssel arányosan csökkent a támogatás összege. Ugyanakkor a módosítás határideje is ez, ami a bizonytalanoknak kiskaput jelenthet, minden bizonnyal voltak olyanok, akik, leadták határidőre hiányos kérelmüket, melyet később módosítottak.

Az utalások a határidő lejártával elkezdődtek. Már csak azért is érdemes a kérelmet időben kitölteni, hogy a kérelmező a jogosultak első körébe kerüljön. Az idei évben még biztos sokan bízták másra a kitöltést, ami a következő alkalommal már sokkal egyszerűbb lesz, érdemes nekik is megpróbálniuk.