NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Két óvoda és két középiskola újul meg 500 millió forintos uniós támogatásból Szombathelyen2010. március 19.

Ünnepélyes keretek között írták alá március 18-án Szombathely Város Önkormányzatának támogatási szerződéseit. Az eseményt követően a város négy oktatási intézményének felújítási munkái indulhatnak el, a közel 500 millió forintos uniós támogatásnak köszönhetően.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Nemzeti Iskolafelújítási Programjának keretében 105 milliárd forint uniós támogatás áll rendelkezésre 2011-ig. A támogatásokból lehetőség nyílik 365 projekt megvalósítására. Számos óvoda és iskola korszerűtlen, lelakott épülete újulhat meg, korszerű nevelési-oktatási intézmények kerülnek kialakításra. Az ÚMFT keretén belül az elmúlt 50 év legnagyobb óvoda- és iskolafelújítási programja valósul meg.

Szombathely város két óvodájának és két középiskolájának felújítási munkáit kezdi meg hamarosan, hiszen a mai napon átvett támogatási szerződésekkel megnyílt a lehetőség a fejlesztések elindításához. A mostani 500 millió forintos beruházás mellett további két közoktatási intézmény – a Derkovits Gyula Általános Iskola és a Mocorgó Óvoda – is kapott uniós támogatást az elmúlt időszakban, így a városban eddig soha nem látott fejlesztések valósulhatnak meg az oktatás terén.

A Losonc Óvodát közel 43  millió forintos támogatásból alakítják át. Az infrastruktúrafejlesztés során hőszigeteléssel látják el a homlokzatot, korszerűsítik a vizesblokkokat és a fűtést, lépcső- és padlóburkolatokat, tornaszobát és öltözőt alakítanak ki, kicserélik a belső ajtókat. Komplex akadálymentesítést hajtanak végre a földszinten, emellett külön parkolókat is létesítenek.

A másik megújuló intézmény a Szűrcsapó utcai Óvoda, ahol szintén az egyik legfontosabb korszerűsítés az energiatakarékos kialakítás. Az elnyert több mint 68 millió forintból megvalósul az óvoda teljes nyílászáró cseréje, a homlokzat felújítása, a bejárati rész átalakítása, több vizesblokk-öltöző felújítása, a tornaszoba megépítése. Átalakítják a bejárati részt, valamint végrehajtják a teljes akadálymentesítést. Az udvari csoportszobákhoz könnyűszerkezetes, fedett pergolákat építenek és mobil árnyékolókat.

A legkisebbek épületei mellett két középiskolát is korszerűsítenek, az egyik a múlt századi, helyi védelem alatt álló épületben működő Nagy Lajos Gimnázium. Az elnyert 199 millió forintnak köszönhetően megvalósul az intézmény nyílászáróinak cseréje, a homlokzat hőszigetelése, a tetőszerkezet felújítása. Korszerűsítik a vizesblokkokat, a padló-, a fal- és lépcsőburkolatokat, valamint az elektromos hálózatot. A komplex akadálymentesítés mellett egy igazi közösségi teret is kialakítanak a diákok számára.

190 millió forintos támogatásból átalakításra kerül a Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző Iskola is. Hőszigetelik és felújítják az iskolaépület és a kollégium homlokzatait, kicserélik a külső nyílászárókat, korszerűsítik a vizesblokkokat. Megvalósul a külső közmű modernizálása, a lépcsőburkolat kijavítása, valamint a földszint teljes akadálymentesítése és külön parkolók kialakítása.