NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Uniós források Máriapócs és Nyírbátor turisztikai fejlesztéséért 2010. március 19.

Az ÚMFT keretében valósul meg a Hit és Egészség - Máriapócs és Nyírbátor összefogása a vallási turizmus fejlesztéséért című, 2,4 milliárd forint uniós támogatású, közel 3,4 milliárd forint összköltségvetésű kiemelt projekt. A több lépcsőben megvalósuló projekt a két település komplex vallási és egészségturisztikai fejlesztését, a régió kulturális értékeinek, építészeti és történelmi örökségének megőrzését szolgálja.

Jelenleg ugyan Nyírbátor és Máriapócs több tucat műemlékkel, látványossággal rendelkezik, ám ezek többsége rendkívül rossz állapotban van, s nem biztosított a megfelelő infrastruktúra sem. Az épületek látogathatósága oly mértékben leromlott, hogy a helyszínek kezdik elveszíteni vallási, turisztikai vonzerejüket. A kiszolgáló létesítmények hiánya miatt nincs lehetőség például nagyszabású kulturális és vallási rendezvények megszervezésére sem. Nyírbátorban ugyan már évtizedek óta működik termálvizű strand, ám elavult szolgáltatásai miatt kihasználtsága jóval elmarad a lehetőségektől. Problémát jelent az is, hogy a turisták csupán egy-két éjszakát töltenek a településeken.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) keretében megvalósuló Hit és Egészség projekt célja, hogy a történelmi és vallási emlékek 2010 végéig megújuljanak, és a fejlesztéseknek köszönhetően javuljon a térség turisztikai vonzereje, még több turista látogasson a két hátrányos helyzetű településre.

A kiemelt projekt keretében a Máriapócsi Bazilika és környezetének restaurálása, turisztikai fejlesztése már nagyobb részben elkészült a belsőépítészeti munkák befejeződtek. A külső munkálatok ugyan még folynak, de 2010. év végére várható a Bazilika teljes átadása és megnyitása. A Nyírbátori Gyógyfürdő és Tanuszoda fejlesztése befejeződött, áprilisban a megújult uszoda megnyitja kapuit. Magas szintű szolgáltatásokat biztosító, fedett, egész évben nyitva tartó gyógyfürdő került kialakításra. Az új medencéken kívül két szauna, infraszauna, sókamra és gőzkamra várja a fürdőzni vágyókat, de helyet kapott egy külön gyógyászati részleg is.

A kiemelt projekt része a Báthori Várkastély turisztikai fejlesztése is, muzeális jellegű, történelmi tárgyakkal bővített kiállítás szervezése, interaktív turisztikai információs rendszer kiépítésével. A rendszernek köszönhetően a látogatók megismerkedhetnek a Báthori család és a kastély történetével, legendáival. Ez a fejlesztés is nagy részben elkészült.

Tegnap késő délután ünnepélyes keretek között helyezték el a Nyírbátori Református Templom restaurálása, a Nyírbátori Római Katolikus Minorita Templom restaurálása, valamint a Nyírbátori Várostörténeti Sétány kialakítása projektelemek alapkövét. A templomok felújítása és turisztikai fejlesztése is a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal engedélyével, a szükséges épület- és építészettörténeti kutatások elvégzése után történik meg. Az épületek és környezetük fejlesztése során a régészeti és restaurátori munkák elengedhetetlenül szükségesek, ennek része a régészeti kutatás és a falkutatás is. A sétány 450 méter hosszúságban a műemlékeket köti majd össze. A sétányon több kisebb vízfelületű medence, valamint ivókút is helyet kap majd. Így a kiemelt projekt során létrehozott turisztikai attrakciók továbbra is látogathatóak lesznek külön-külön és egységes útvonalra felfűzve, idegenvezető segítségével is.

A történelmi emlékek, a turisztikai vonzerők fejlesztése és a sokszínű kulturális kínálat tehát növeli majd a hátrányos helyzetű kistérségbe látogatók és az általuk eltöltött vendégéjszakák számát. A várhatóan 2010. decemberében befejeződő projekt hozzájárul a kistérség és a régió gazdaságának erősödéséhez, közvetetten pedig segíti a működő tőke beáramlását, további beruházások megtelepedését.