NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Vitatott tehercsökkentés a mikrovállalkozásoknak2010. március 22.

A mikrovállalkozások a jövőben mentesülhetnek az éves beszámolók készítésének kötelezettsége alól, feltéve, hogy a tagállamok megadják a kis cégeknek ezt a mentességet. Az európai kisvállalkozások érdekében fellépő szervezet (UEAPME) ugyanakkor élesen kritizálta a módosítást, mivel az szerinte nem csökkenti a bürokráciát, és nem eredményez megtakarítást sem.

Az Európai Parlament elfogadta, hogy a mikrovállalkozások a jövőben mentesülhetnek az éves pénzügyi beszámolók készítésének kötelezettsége alól. Jelenleg 7,2 millió olyan uniós vállalkozás van, amelynek az EU-irányelvek szerint éves számviteli kötelezettsége van. Ezek közül 5,4 millió (azaz nagyjából a 75 százalékuk) mikrovállalkozásnak számít. Ezek a vállalkozások rendszerint helyi szinten, az adott településen, maximum régióban fejtik ki tevékenységüket, és a határokon át szinte semmilyen üzleti tevékenységet nem végeznek.

A most megszavazott szabályok szerint a mentesség csak azokra a vállalkozásokra vonatkozhatna, melyek a következő feltételek közül legalább kettőt teljesítenek: mérlegfő összeg 500 ezer euró alatt, nettó forgalom 1 millió euró alatt, átlagosan legfeljebb 10 munkavállaló a gazdasági év során. A jóváhagyott javaslat szerint a tagállamok maguk dönthetnek arról, hogy megadják-e ezt a mentességet. Mindenesetre az EP azt várja a jogszabálymódosítástól, hogy az majd fokozza a mikrovállalkozások versenyképességét és növekedési potenciálját.

A Bizottság hatásvizsgálata szerint a pénzügyi beszámolókra vonatkozó uniós jogszabályok teljesítése a cégeknek átlagban 1558 eurójukba kerül. Ebből az úgynevezett adminisztratív teher 1169 eurót tesz ki. Ha a mentességet valamennyi tagállam megadja a mikrovállalkozásoknak, és nem támasztanak új követelményeket, akkor az intézkedés a becslések szerint 6,3 milliárd eurót takaríthat meg.

Az európai kisvállalkozások érdekeit képviselő UEAPME élesen kritizálta az Európai Parlament által elfogadott szöveget. Közleményében a szervezet főtitkára, Andrea Benassi úgy vélekedett, hogy a Parlament állításával ellentétben az új szabály nem csökkenti a bürokráciát, és nem eredményez megtakarítást a mikrovállalkozások számára. Szerinte a bizottsági hatásvizsgálatot sietősen összecsapták, és a szöveg jelentősen eltúlozza a potenciális megtakarítások összegét, a becslés pedig hibás adatokon és nem megfelelő feltevéseken alapul.

A UEAPME szerint azokat az információkat, melyeket jelenleg az éves beszámolókból szednek össze, más eszközökkel gyűjtik majd össze, ami feltehetően felemészti az esetleges megtakarításokat.