NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Emberöltőnyi fejlődés alapköveit tették le Barcson2010. március 19.

Somogyban 11 oktatási integráció valósul meg mintegy kilencmilliárd forintból. Integrált oktatásfejlesztésre a régióban összesen 20,3 milliárdot fordíthatnak.

Negyven éve nem valósult meg ekkora fejlesztési hullám, mint ma Magyarországon – ezért tartotta kiemelt fontosságúnak Molnár Csaba kancelláriaminiszter azt a két barcsi beruházást, amelyeknek pénteken tették le az alapkövét. Molnár Csaba kijelentette: a barcsi polgárok környezetének modernizációja a gyerekeink jövőjét is szolgálják, és a Dráva mentén néhány év alatt egy emberöltőnyi fejlődés valósult meg.  
  
A hazai és uniós forrásokból, mintegy 452 millió forintból valósul meg a nyugati városrész rehabilitációja. A munkaterület átadásán Feigli Ferenc polgármester elmondta: csaknem 3,3 milliárd forintot fordít a régió ebben az időszakban városrehabilitációkra, amelyből megújulhat Barcs legdinamikusabban fejlődő városrésze, ahol a Dráva Völgye Középiskola, a 4. számú tagóvoda, az Ipari és Kereskedelmi Szakképző Iskola és a Városi Könyvtár által közrefogott tér újul meg, ez utóbbi teljes átalakításával.

Peresztegi Imre a kivitelező ZÁÉV Zrt. vállalkozási igazgatója hozzátette: a munkálatok két elemből tevődnek össze: egy magasépítési projekt a könyvtár esetében, illetve a térrendezés, a gyalogos felületek átalakításával, térburkolatok elhelyezésével és parképítéssel.

Kolber István miniszterelnöki megbízott ugyanakkor hangsúlyozta: Barcs sikeres városként olyan közösségi teret ad a lakosainak, ami a jövőben javíthatja a képzést, a kulturális életet, a versenyképességet, amely aztán vonzza a tőkét, a vállalkozókat, és munkahelyeket teremthet. A munkák a támogatási szerződés aláírása után, áprilisban kezdődnek, és még idén befejeződnek.

Alig egy kilométerrel távolabb tették le a Barcsi Nevelési és Oktatási Intézmények 1,23 milliárd forintos rekonstrukciójának alapkövét. Molnár Csaba köszöntőjében kiemelte: a Nemzeti Iskolafelújítási Programban 2011-ig az országban 365 iskola újul meg. Ezek közül 80 intézmény már birtokba vehette a létesítményeket.

Molnár Csaba hozzátette: havonta 15-20 olyan iskolát adnak át Magyarországon, amely már megfelel a 21. század követelményeinek. Ezek közül az egyik legnagyobb beruházás a barcsi: három intézmény – a Széchenyi Ferenc Gimnázium, valamint az Arany János és a Deák Ferenc Általános Iskola – korszerű átalakítása valósul meg. A munkaterület átvétele után a kivitelező már elkezdte a bontást. A tervek szerint a diákok a következő tanév második félévét már a modern intézményekben folyathatják.

Forrás: Somogyi Hírlap Online