NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Stabillá válik a sürgősségi ellátás2010. március 22.

A tervezett ütemben halad előre a sürgősségi ellátás fejlesztése Magyarországon. Legutóbb a siófoki városi kórházzal kötötte meg támogatási szerződését a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, az elkövetkező hetekben még további öt megállapodást írnak alá.

A sürgősségi ellátás hatékonyságának és minőségének növelését szolgáló pályázati kiírás keretében eddig 22 projekt nyert európai uniós támogatást, s tovább négy projektnél a támogató döntés már csak jóváhagyásra vár. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) Társadalmi Infrastruktúra Operatív Programja (TIOP) 2011-ig 12 milliárd forintot irányzott elő arra, hogy a hazai kórházak európai színvonalú, modern sürgősségi - felnőtt és gyermek - ellátó osztályokkal rendelkezzenek.

Itt a hatékonyság és a minőség mellett ugyancsak alapvető törekvés a szolgáltatásokhoz való hozzáférés esélyegyenlőségének javítása, a lakosság biztonságérzetének és életesélyeinek növelése. A szakemberek szerint a gazdasági versenyképesség egyik kulcsfontosságú befolyásoló tényezője a munkaerő egészségi állapota, amelynek fenntartásában, fejlesztésében nagy szerepe van az egészségügynek. Nemzetközi összehasonlításban jelenleg a magyarországi halálozási mutatók magasak, ezek hátterében részben a hirtelen, életet veszélyeztető esetek (pl. szívinfarktus, balesetek) állnak.

A sürgősségi esetekben a betegek ellátása számos alkalommal nem megfelelő időben és nem megfelelő helyen történik, ez rontja az egészséges állapot visszaállításának esélyét, növeli a betegségben töltött időtartamot és a betegek kezelésének költségigényét. Jelenleg a sürgősségi ellátórendszer nem harmonizált, az ellátóstruktúra heterogén, mind a földrajzi eloszlását, mind a szolgáltatási összetételét illetően. A helyzetet súlyosbítja, hogy a sürgősségi ellátás - elvileg - egymásra épülő szintjei között az együttműködés elégtelen, a kommunikáció hiányos.

Siófokon már régóta vártak erre a fejlesztési lehetőségre a szakemberek. A 618 millió forintos beruházáshoz csaknem 557 millió forintot nyertek a TIOP 2.2.2/08/2F azonosító számú pályázati kiírásán. Ez rendkívül jó arányú, 90 százalékos támogatási intenzitást jelent. A mintegy 61 millió forintos önrészt a város önkormányzata biztosítja. Az április 1-jén induló beruházás eredményeként Dél-Dunántúl régió súlyponti kórházaként működő siófoki létesítményben a létrejövő 1154 négyzetméteres új sürgősségi osztály a hét minden napján, a nap huszonnégy órájában képes majd fogadni az akut betegeket, vagyis területi és szakmai egységgé válik. A projekt keretében kilenc ággyal működő egykapus rendszert alakítanak ki a sürgősséggel érkező betegek megfelelő fogadására. Új gyermek sürgősségi részleget alakítanak ki, és helikopter-leszállópályát is építenek. Akinél szükséges, biztosítják a kórházi elhelyezést. Ugyanakkor a lényegesen korszerűbb és hatékonyabb ellátás hatására várható, hogy az esetek jelentős részében, legalább 25- 30 százalékánál elég lesz 6-24 órás ellátás. A megfelelő színvonalú egészségügyi szolgáltatásokhoz 47 nagy értékű és 40-féle kis értékű eszközt szereznek be a projekt keretében.

Forrás: Világgazdaság