NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Kistérségi járóbeteg-szakellátó központ kialakítása kezdődhet meg Ercsin 2010. március 23.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében a 2007 és 2013 között 481 milliárd forint fordítható egészségügyi fejlesztésekre. Az ercsi járóbeteg-szakellátás kialakítását közel 970 millió forinttal támogatja az unió.

Az utóbbi hónapokban több településen is megkezdték azoknak a kistérségi feladatokat ellátó szakorvosi rendelőintézetek kialakítását, melyek megvalósításához jelentős támogatást nyújtott az Európai Unió. A szakellátó központok legfőbb célja, hogy mindenki számára elérhetővé tegyék a megfelelő szintű egészségügyi ellátást azokon a településeken is, ahol erre korábban nem volt lehetőség.

A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében kistérségi járóbeteg-szakellátó központok kialakítására és fejlesztésére összesen 25 milliárd forint keretösszeg állt rendelkezésre, egy-egy fejlesztésre 500-1000 millió forint volt elnyerhető. Ennek a konstrukciónak köszönhetően kezdődhet meg Ercsin is a szakellátó kialakítása.

Az Ercsi kistérség számára stratégiai fontosságú a jelenleg is működő szakrendelő átalakítása és fejlesztése, az egészségügyi szolgáltatáshoz történő hozzáférés területi kiegyenlítése és a társadalmi esélykülönbségek csökkentése céljából. Az Egészségügyi Központ a fejlesztésnek köszönhetően a jelenlegi, heti 31 órás szakorvosi ellátás helyett, a belgyógyászati-kardiológiai, sebészeti-traumatológiai és nőgyógyászati-terhesgondozási alapszakterületeken összesen 90, az egyéb szakterületeken további 110, összességében 200 órában tudja majd biztosítani a lakosság magas színvonalú szakorvosi ellátását.  A nem szakorvosi ellátás területén további 120 órában gyógytorna, fizioterápiás, és egyéb speciális feladatokat lát majd el.

Az intézmény a kistérség magas színvonalú szakorvosi ellátásán túl, úgynevezett Pulzus Prevenció Ponttá alakul, így feladata lesz a betegségek megelőzése, az egészség megőrzése, valamint az alapellátás, az otthoni szakápolás, a szociális szféra koordinálása is.