NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Kapósak az energiapályázatok2010. március 24.

Az idén még két új pályázati kiírás meghirdetése és további egyszerűsítések várhatók a már pályázható felhívásoknál az energia területén – jelentette be Bús László, az illetékes közreműködő szervezet, az Energia Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A budapesti energetikai pályázati információs nap nyitányaként tartott sajtótájékoztatón Bús László elmondta, automatikus kiírás készül a kisebb, ötvenmillió forintos beruházási érték alatti épületenergetikai fejlesztések európai uniós támogatására, és külön felhívást hirdetnek meg a nem központi, hanem önkormányzati pénzből fenntartott kórházak energetikai racionalizálására, százszázalékos támogatással.

Emellett hamarosan megújulóenergia-projekttel is lehet pályázni az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energia Operatív Programjának (KEOP) 5.3.0/B számú kiírására, amely a megújuló energiaforrás hasznosításával kombinált épületenergetikai fejlesztéseket támogatja. Külön felhívta a figyelmet a geotermikus alapú hő-, illetve villamosenergia-termelő projektek előkészítését és fejlesztését szolgáló KEOP-4.7.0 számú kiírásra. Ezt a konstrukciót a héten hirdették meg a mélyben rejlő geotermikus kincs hasznosítására.

Megnőtt a kedv az energetikai fejlesztések iránt, s egyre jobb minőségűek a benyújtott pályázatok – állapította meg a közreműködő szervezet tapasztalatairól szólva. A kifogástalan vagy csak kis javításra szoruló támogatási kérelmek aránya a korábbi alig 40 százalékról több mint 50 százalékra nőtt tavaly. „Bebizonyosodott, hogy a jó előkészítés, a kellő odafigyelés és a megfelelő szakértők kiválasztása majdhogynem garantálja a sikert” – jegyezte meg az Energia Központ vezetője.

A 2007–13-as hétéves európai uniós költségvetési időszak kezdete óta 15,5 milliárd forintot sikerült lekötni energetikai pályázatokkal. Az eddigi mérleget megvonva beszámolt arról is, hogy a már megújított pályázati konstrukciók tavaly 550 jelentkezést vonzottak, és segítségükkel csak 2009-ben 5,1 milliárd forint támogatást ítéltek meg energiaprojektek gazdáinak.

Az új konstrukciók népszerűsítésére ez év januártól valamennyi régióban tartottak információs napokat, a tegnapi budapesti rendezvény volt a záróesemény ebben a sorban. Feltehetően a rendezvénysorozat hatására az év eleje óta már 150 pályázatot nyújtottak be. A projektgazdák fele-fele arányban vállalkozások és a közszféra szereplői.

Ugyanakkor fontos az energiapályázatoknál a kifizetési előirányzatok teljesítése is – hangsúlyozta Ambrovics Andrea, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) illetékes irányító hatóságának vezetője. Ez év végéig 3,5 milliárd forintot kell kifizetni a megújulóenergia-projekteket megvalósító kedvezményezetteknek; most 1,3 milliárdnál tartanak. Jövőre még nagyobb lesz a nyomás: kilencmilliárd forintot kellene kézhez kapniuk a kedvezményezetteknek csak az energiakonstrukcióknál. Az NFÜ főigazgatója egyúttal utalt a válság következtében akuttá vált önerőproblémára is. Az energetikai kifizetéseknél például nem lenne semmi veszély, ha négy-öt nagy beruházási értékű projekt esetében az NFÜ gyors segítséget kapna a bankszektortól a szükséges önerő meghitelezésére.

Forrás: Világgazdaság Online