NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Uniós forrásból került sor a csanádpalotai óvoda fejlesztésére2010. március 29.

Az ÚMFT keretén belül az elmúlt 50 év legnagyobb óvoda- és iskolafelújítási programja valósul meg. A csanádpalotai óvoda megújulását több mint 132 millió forinttal támogatja az unió.

A csanádpalotai óvoda fejlesztésének alapvető célja a minőségi oktatás feltételeinek biztosítása, infrastrukturális beruházás, eszköz és tartalomfejlesztés együttes megvalósításával. Korszerű nevelési környezet alakul ki, növekedhet a régión belüli társadalmi kohézió, és az esélyegyenlőségi mutatói is javulnak a felújított óvodának. A projekt megvalósítása előtt a célcsoport igényeit családlátogatások keretében, szükségletfelmérés alapján térképezték fel, így vonva be az érintetteket a projekt tervezésébe.

A fenti célok megvalósítása érdekében megtörténik az épület teljes körű akadálymentesítése, az udvar korszerűsítése, a meglévő helyiségek felújítása és az épület bővítése. Az újonnan épített részek berendezésére, felszerelésére és az eszközállomány bővítésére, speciális eszközök beszerzésére is sor kerül a fejlesztés során.

Az óvodában jelenleg is integrált nevelés folyik, melyhez a megfelelő, modern háttér biztosítását segíti elő a projekt. A hátrányos helyzetű tanulók helyzetéből és fejlettségéből eredő hátrányok ellensúlyozása céljából az óvoda már bevezette a képesség-kibontakoztató felkészítést, melynek keretei között a tanulók egyéni képességének, tehetségének kibontakoztatása, a fejlődésük elősegítése, tanulási, esélyeiknek kiegyenlítése valósul meg. A fejlesztési stratégia kialakítását az integrált fejlesztésben tapasztalatokkal rendelkező pedagógus, logopédus, gyógytornász segíti.

Az óvoda nagy hangsúlyt fektet a környezeti nevelésre, környezettudatos szemlélet kialakítására, és a környezetkímélő működésre is. Hulladékgyűjtési, elemgyűjtési programot, környezettudatos nevelési programot alakítottak ki, és energiatakarékos eszközök kerültek beszerzésre.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Nemzeti Iskolafelújítási Programjának keretében 105 milliárd forint uniós támogatás áll rendelkezésre 2011-ig. A támogatásokból lehetőség nyílik 365 projekt megvalósítására. Számos óvoda és iskola korszerűtlen, lelakott épülete újulhat meg, korszerű nevelési-oktatási intézmények kerülnek kialakításra.