NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Uniós forrásból került sor a csanádpalotai óvoda fejlesztésére2010. március 29.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Nemzeti Iskolafelújítási Programjának keretében 105 milliárd forint uniós támogatás áll rendelkezésre 2011-ig. A támogatásokból lehetőség nyílik 365 projekt megvalósítására. Számos óvoda és iskola korszerűtlen, lelakott épülete újulhat meg, korszerű nevelési-oktatási intézmények kerülnek kialakításra. Az ÚMFT keretén belül az elmúlt 50 év legnagyobb óvoda- és iskolafelújítási programja valósul meg. A csanádpalotai óvoda megújulását több mint 132 millió forinttal támogatja az unió.

A csanádpalotai óvoda fejlesztésének alapvető célja a minőségi oktatás feltételeinek biztosítása, infrastrukturális beruházás, eszköz és tartalomfejlesztés együttes megvalósításával. Korszerű nevelési környezet alakul ki, növekedhet a régión belüli társadalmi kohézió, és az esélyegyenlőségi mutatói is javulnak a felújított óvodának. A projekt megvalósítása előtt a célcsoport igényeit családlátogatások keretében, szükségletfelmérés alapján térképezték fel, így vonva be az érintetteket a projekt tervezésébe.

A fenti célok megvalósítása érdekében megtörténik az épület teljes körű akadálymentesítése, az udvar korszerűsítése, a meglévő helyiségek felújítása és az épület bővítése. Az újonnan épített részek berendezésére, felszerelésére és az eszközállomány bővítésére, speciális eszközök beszerzésére is sor kerül a fejlesztés során.

Az óvodában jelenleg is integrált nevelés folyik, melyhez a megfelelő, modern háttér biztosítását segíti elő a projekt. A hátrányos helyzetű tanulók helyzetéből és fejlettségéből eredő hátrányok ellensúlyozása céljából az óvoda már bevezette a képesség-kibontakoztató felkészítést, melynek keretei között a tanulók egyéni képességének, tehetségének kibontakoztatása, a fejlődésük elősegítése, tanulási, esélyeiknek kiegyenlítése valósul meg. A fejlesztési stratégia kialakítását az integrált fejlesztésben tapasztalatokkal rendelkező pedagógus, logopédus, gyógytornász segíti.

Az óvoda nagy hangsúlyt fektet a környezeti nevelésre, környezettudatos szemlélet kialakítására, és a környezetkímélő működésre is. Hulladékgyűjtési, elemgyűjtési programot, környezettudatos nevelési programot alakítottak ki, és energiatakarékos eszközök kerültek beszerzésre.