NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Jelentős kórházfejlesztések indulnak Békés megyében2010. március 30.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv részeként, európai uniós támogatással jövő nyárra megújul a békéscsabai Réthy Pál Kórház-Rendelőintézet, és a gyulai Pándy Kálmán Kórház sürgősségi betegellátó osztálya.

A fejlesztések eredményeként Békés megye mintegy 300 ezer lakójának egészségügyi ellátása javul számottevően. A két beruházás támogatási szerződését a napokban írták alá. E két kórházzal együtt 2011 nyarára országszerte 26 kórház sürgősségi osztálya válhat európai színvonalú, modern gyógyító központtá.

A magyar lakosság egészségi állapota a legrosszabbak közé tartozik Európában. Rövidebb ideig és egészségtelenebbül élünk az Európai Unió más tagállamainak polgárainál. A születéskor várható élettartam a férfiak esetében 7, a nőknél pedig 4 évvel marad el az uniós átlagtól. Az egészségben eltöltött évek számát tekintve mindössze 23-dikak vagyunk a 27 tagú Európai Unióban. Nem véletlen tehát, hogy az európai uniós források felhasználása során stratégiai fontosságúak az egészségügyi fejlesztések. Az egészségügyi infrastruktúra fejlesztésére a 2007–2013-as időszakban több mint 311 milliárd forint uniós forrást fordíthatunk, míg egészségmegőrzésre és egészségügyi humánerőforrás-fejlesztésre majdnem 60 milliárd forint jut. E források mellett a Regionális Operatív Programokból további csaknem 110 milliárd forint jut a hét év alatt az egészségügy korszerűsítésére, elsősorban a kistérségi járóbeteg-ellátás fejlesztésére. Ez összesen mintegy 481 milliárd forint az ÚMFT keretéből.

Az egészségügyi fejlesztések között kiemelt fontosságú a sürgősségi betegellátás korszerűsítése. Az ezt a célt szolgáló pályázat eredményeként 2011-ig 12 milliárd forint európai uniós támogatással 26 magyarországi kórház – köztük a békéscsabai Réthy Pál Kórház-Rendelőintézet és a gyulai Pándy Kálmán Kórház – sürgősségi osztálya válhat európai színvonalú, modern gyógyító központtá. A Békés megye egészségügyi ellátásában jelentős beruházások támogatási szerződéseit a napokban írták alá.

A több mint 456 millió forintos európai uniós támogatással megvalósuló, csaknem 513 millió forintos összköltségű békéscsabai beruházás eredményeként a Réthy Pál Kórház-Rendelőintézet sürgősségi betegellátó osztályának fejlesztését, felszereltségének korszerűsítését valósítják meg 2011 nyarára. Az osztály orvosi műszereinek kétharmadát megújítják – többek között egy új, a korszerű diagnosztikában nélkülözhetetlen CT-berendezést is vásárolnak –, aminek köszönhetően a nagy értékű berendezések átlagéletkora 12,8-ról 3,7 évre csökken. A fejlesztés eredményeképpen Békés megye 175 ezer lakosának a biztonságérzete és életminősége javulhat számottevően.

A gyulai Pándy Kálmán megyei súlyponti kórházban csaknem 509 millió forintos európai uniós támogatással és majdnem 622 millió forintos beruházással megvalósuló fejlesztés során 70 százalékban megújítják a sürgősségi betegellátó osztály orvosi műszerparkját, számottevő akadálymentesítést hajtanak végre, valamint egy helikopter-leszállóhelyet is kialakítanak. A kórházban 2011 augusztusára megvalósuló beruházások a gyulaival együtt 4 kistérség 33 települése több mint 126 ezer lakójának életminőségét javítja majd. A fejlesztések jelentőségét jelzi, hogy az érintett 33 település közül 22 hátrányos helyzetű.