NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Megkezdődik az Pest megyei Szúnyogi szivattyútelep rekonstrukciója2010. március 31.

Uniós támogatással kerül sor a Szúnyogi szivattyútelep felújítására. A 310 millió forint összköltségű beruházás a Közép-Magyarországi Operatív Program kiemelt projektjeként valósul meg. A kivitelezési munkálatok megkezdése alkalmából március 31-én projektnyitó sajtótájékoztatót tartottak Apajon.

Az Apaj határában fekvő szivattyútelep az Észak-Duna-völgyi belvízrendszer legjelentősebb műtárgya, 600 négyzetkilométernyi vízgyűjtő terület belvizeit vezeti át a Ráckevei-Soroksári Duna-ágba. Az átfogó felújításra azért van szükség, mert az utóbbi években egyre gyakoribbá váltak az üzemzavarok. Korrodálódtak a gépi berendezések, az elavult műszaki megoldások miatt pedig csökkent a szivattyú vízszállító képessége. A szivattyútelep jelenlegi állapotában csak korlátozottan tud üzemelni, a belvizeket csak késleltetve lehet elvezetni, ami jelentős károkat okoz. A létesítmény 1967-es indulása óta 9 ezer üzemóra alatt közel 100 millió köbméter vizet emelt át.

A projekt megvalósítása során felújítják a gépészeti és az elektromos berendezéseket, a mélyépítményeket, valamint a megkerülő csatornát és a zsilipjét is. Az uszadék eltávolítására mozgógerebet és uszadékfogót építenek be, és egy ultrahangos, kétirányú vízforgalmat regisztráló vízhozammérővel is bővül a szivattyútelep.

A térségben az elmúlt közel 15 évben három alkalommal (1996, 1999-2000, 2006) volt jelentősebb belvízi elöntés, a 2006-os az elöntött terület nagyságát tekintve az elmúlt 40 év legnagyobb belvize volt, ekkor 8200 hektárnyi terület került víz alá. A szivattyútelep biztonságos, a kor követelményeinek megfelelő üzemelésével csökkennek az Észak-Duna-völgyi belvízrendszer területén a belvízkárok, ezzel javulnak a gazdálkodási feltételek és a térségben élő több mint 110 ezer lakos életkörülményei is. A projekt várhatóan 2011 tavaszán zárul, a beruházást teljes egészében a Közép-Magyarországi Operatív program finanszírozza.

A vizek mennyiségi és minőségi védelmét szolgáló fejlesztésekre   mely magában foglalja a felszíni vizek minőségének javítását, a településeket, értékes mezőgazdasági területeket veszélyeztető ár- és belvizek okozta káresemények kockázatának mérséklését   az ÚMFT regionális operatív programjaiban 75 milliárd forint áll rendelkezésre a 2007-2013-as időszakban. Ebbe a körbe tartoznak a belterületi bel- és csapadékvíz rendezés, a térségi vízrendezési, vízpótlási és vízvisszatartási, vízminőség-javítási és a rehabilitációs projektek, valamint a belvízrendszerek és a szivattyútelepek rekonstrukciói is.

A vízügyi igazgatóságok eddig támogatott projektjei között szerepel a többi között a Benta-patak mederrehabilitációja, a Körös-ér belvíz főcsatorna mederfejlesztése és rekonstrukciója, a Lukácsházi tározó megépítése, záportározók létesítése a Vasonca patakon és a Szekszárd-Bátai főcsatorna komplex vízrendezése. Fejlesztik a Maty-Fehértói belvízrendszert, mederfejlesztés és rekonstrukció előtt áll a Hanyi-éri belvízcsatorna, a Doba, a Millér és a Harangzugi I. belvízfőcsatorna is. A terület másik nagy pályázói körét az önkormányzatok adják. Belterületi vízrendezésre eddig 143 önkormányzati projektre 24,4 milliárd forint támogatást ítéltek meg.