NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Komplex uniós programok a telepeken élők integrációjára2010. április 1.

Megjelent a TÁMOP5.3.6-10/1 jelű, "Komplex telep-program" című pályázat. A szegregált lakókörnyezetben élő, súlyos társadalmi és egyéni hátránnyal küzdő családok tagjainak képzésére, munkaerő-piaci integrációjára és ezáltal a mélyszegénység csökkentésére, felszámolására jelent meg összesen 1 milliárd 440 millió forintos keretösszegű európai uniós pályázat.

A pályázóknak a szegregált telepek felszámolására, az ilyen telepeken élő családok integrált lakókörnyezetbe költöztetésére a Szociális és Munkaügyi Minisztérium által kiírt ROM-TP-10 „Komplex telep-program” c. kiírásra is kötelező pályázniuk, párhuzamosan a TÁMOP 5.3.6 kiírásra beadandó pályázattal.

A konstrukció keretében többek között az e telepeken élő hátrányos helyzetű állampolgárok  munkaerő-piaci integrációját segítő képzésekre, a foglalkoztatásuk, elhelyezkedésük támogatására, a szociális integrációt segítő szolgáltatások, foglalkozások finanszírozására, az iskolai szegregáció csökkentését és a minőségi oktatási szolgáltatások megteremtését segítő programokra, a halmozottan hátrányos helyzetű, három év feletti gyermekek óvodáztatását biztosító szakmai programok működtetésére, valamint az egészségügyi-egészségfejlesztési integrációt segítő szolgáltatásokra igényelhető európai uniós támogatás.

A konstrukció keretében főpályázóként, illetve projektgazdaként azon települések helyi önkormányzati végrehajtó költségvetési szervei pályázhatnak, amelyeket az 1077/2010 (III.31.) Kormányhatározat (Komplex telep-program 2010-2014) függelékében felsorol. Konzorciumi partnerként települési cigány kisebbségi önkormányzatok, non-profit szervezetek, egyéb egyesületek és alapítványok, valamint non-profit gazdasági társaságok, illetve szintén konzorciumi partnerként, foglalkoztatóként gazdasági társaságok, szövetkezetek, non-profit gazdasági társaságok és a regionális munkaügyi központok és kirendeltségeik nyújthatnak be pályázatot. A konzorciumi partnerekkel kapcsolatos elvárásokat a pályázati útmutató részletezi. Pályázatot azon helyi önkormányzat nyújthat be, aki igazolni tudja, hogy pályázatot nyújtott be a Szociális és Munkaügyi Minisztérium által kiírt „Komplex telep-program ROM-TP- 10” c. kiírásra.

A pályázat keretében elnyerhető, vissza nem térítendő támogatás összege 15 millió és 65 millió forint között lehet. A támogatás mértéke elérheti a projekt összes elszámolható költségének akár a 100 százalékát is.

A pályázatokat 2010. május 1. és 2010. június 15. között lehet benyújtani.