NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Kistérségi járóbeteg-szakellátó épül Ibrány-Nagyhalászi kistérségben2010. március 30.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében a 2007 és 2013 között 481 milliárd forint fordítható egészségügyi fejlesztésekre. Az Ibrány-Nagyhalászi kistérségben a járóbeteg-szakellátó központ kialakítását közel 970 millió forinttal támogatja az unió.

Az utóbbi hónapokban több településen is megkezdték azoknak a kistérségi feladatokat ellátó szakorvosi rendelőintézetek kialakítását, melyek megvalósításához jelentős támogatást nyújt az Európai Unió. A szakellátó központok legfőbb célja, hogy mindenki számára elérhetővé tegyék a megfelelő szintű egészségügyi ellátást azokon a településeken is, ahol erre korábban nem volt lehetőség.

A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében kistérségi járóbeteg-szakellátó központok kialakítására és fejlesztésére összesen 25 milliárd forint keretösszeg állt rendelkezésre, egy-egy fejlesztésre 500-1000 millió forint volt elnyerhető. Ennek a konstrukciónak a keretében épülhet meg Ibrányban a Kistérségi járóbeteg-szakellátó központ, melynek alapkövét a mai napon tették le. A projekt keretében az építési feladatokon kívül a szakellátó központba szükséges orvosi, informatikai és egyéb eszközbeszerzés is megvalósulás alatt áll.

A megítélt támogatás segítségével a jelenleg közfinanszírozott járóbeteg-szakellátással nem rendelkező, leghátrányosabb helyzetű kistérségek közé tartozó Ibrány-Nagyhalászi kistérségben közel 1500 nm-en egy olyan egészségügyi komplexumot hoznak létre, amely korszerű és modern környezetben hatékony egészségügyi ellátást képes nyújtani több mint 28.000 ember részére.

A projekt keretein belül közös szervezeten illetve egy létesítményen belül, költségtakarékosan, hatékonyan és magas szakmai színvonalon 200 szakorvosi és a 120 nem szakorvosi órán belüli járóbeteg-szakellátást, kép továbbítására alkalmas képalkotó diagnosztika működtetését, otthoni szakápolás nyújtását, egészségügyi és szociális ellátásszervezést, központi orvosi ügyeleti ellátást, kúraszerű ellátást, valamint védőnői szolgálati ellátást biztosítanak majd.

Forrás: Index Kelet