NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Átadták a megújult, térségi szerepet betöltő kazári általános iskolát2010. április 7.

A kazári Aba Sámuel Általános és Alapfokú Művészeti Iskola fejlesztése több mint 171 millió forint uniós támogatást kapott.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Nemzeti Iskolafelújítási Programjának keretében 105 milliárd forint uniós támogatás áll rendelkezésre 2011-ig. A támogatásokból lehetőség nyílik 365 projekt megvalósítására. Számos óvoda és iskola korszerűtlen, lelakott épülete újulhat meg, korszerű nevelési-oktatási intézmények kerülnek kialakításra. Az ÚMFT keretén belül az elmúlt 50 év legnagyobb óvoda- és iskolafelújítási programja valósul meg. A kazári Aba Sámuel Általános és Alapfokú Művészeti Iskola fejlesztése több mint 171 millió forint uniós támogatást kapott.


A kazári székhelyű Aba Sámuel Általános és Alapfokú Művészeti Iskola egy négy település által fenntartott oktatási társulás székhelye. Az iskola kiválóan kompenzálja az elmaradott régió hátrányos helyzetű gyermekeinek gyengeségeit. A szakmai erősségek hatására az iskola gyermeklétszáma folyamatosan nő, az iskola térségi szolgáltató szerepe erősödik, mindezekhez azonban az infrastrukturális adottságok nem álltak rendelkezésre. A mai napon átadott projektben a további tartalomfejlesztéshez szükséges infrastrukturális beruházás valósult meg.

A kazári projekt közvetlen célja volt az oktatás minőségének és hatékonyságának javítása, és az intézmény infrastrukturális fejlesztése. Ezeket a célokat az integrált nevelést és kapacitásbővítést támogató két új tanterem kialakításával, eszközök beszerzésével, valamint egészségnevelésre alkalmas tornaterem kialakításával igyekeztek elérni.

Az iskola legfőbb célja a szociális háttér eltéréseiből adódó esélykülönbségeket csökkenteni az oktatásban, kiegyenlíteni a továbbtanulási esélyeket, egyben csökkenteni a hátrányos helyzetű gyermekek lemorzsolódását, hozzájárulva a térség képzettségi szintjének javításához.

A fejlesztésnek köszönhetően javultak az eddig is magas színvonalat biztosító alapfokú művészeti oktatás tárgyi feltételei. Kazáron azt remélik, hogy a korszerű iskolai környezettel a térség és a régió versenyképessége is javítható, valamint csökkenthető az egyébként magas munkanélküliség és elvándorlás is.