NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Átadták a megújult, térségi szerepet betöltő kazári általános iskolát2010. április 7.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Nemzeti Iskolafelújítási Programjának keretében 105 milliárd forint uniós támogatás áll rendelkezésre 2011-ig. A támogatásokból lehetőség nyílik 365 projekt megvalósítására. Számos óvoda és iskola korszerűtlen, lelakott épülete újulhat meg, korszerű nevelési-oktatási intézmények kerülnek kialakításra. Az ÚMFT keretén belül az elmúlt 50 év legnagyobb óvoda- és iskolafelújítási programja valósul meg. A kazári Aba Sámuel Általános és Alapfokú Művészeti Iskola fejlesztése több mint 171 millió forint uniós támogatást kapott.

A kazári székhelyű Aba Sámuel Általános és Alapfokú Művészeti Iskola egy négy település által fenntartott oktatási társulás székhelye. Az iskola kiválóan kompenzálja az elmaradott régió hátrányos helyzetű gyermekeinek gyengeségeit. A szakmai erősségek hatására az iskola gyermeklétszáma folyamatosan nő, az iskola térségi szolgáltató szerepe erősödik, mindezekhez azonban az infrastrukturális adottságok nem álltak rendelkezésre. A mai napon átadott projektben a további tartalomfejlesztéshez szükséges infrastrukturális beruházás valósult meg.

A kazári projekt közvetlen célja volt az oktatás minőségének és hatékonyságának javítása, és az intézmény infrastrukturális fejlesztése. Ezeket a célokat az integrált nevelést és kapacitásbővítést támogató két új tanterem kialakításával, eszközök beszerzésével, valamint egészségnevelésre alkalmas tornaterem kialakításával igyekeztek elérni.

Az iskola legfőbb célja a szociális háttér eltéréseiből adódó esélykülönbségeket csökkenteni az oktatásban, kiegyenlíteni a továbbtanulási esélyeket, egyben csökkenteni a hátrányos helyzetű gyermekek lemorzsolódását, hozzájárulva a térség képzettségi szintjének javításához.

A fejlesztésnek köszönhetően javultak az eddig is magas színvonalat biztosító alapfokú művészeti oktatás tárgyi feltételei. Kazáron azt remélik, hogy a korszerű iskolai környezettel a térség és a régió versenyképessége is javítható, valamint csökkenthető az egyébként magas munkanélküliség és elvándorlás is.