NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Uniós források Máriapócs és Nyírbátor turisztikai fejlesztéséért2010. április 8.

Átadták a nyírbátori gyógyfürdőt.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében valósul meg a „Hit és Egészség - Máriapócs és Nyírbátor összefogása a vallási turizmus fejlesztéséért” című, 2,4 milliárd forint uniós támogatású, közel 3,4 milliárd forint összköltségvetésű kiemelt projekt. A több lépcsőben megvalósuló projekt a két település komplex vallási és egészségturisztikai fejlesztését, a régió kulturális értékeinek, építészeti és történelmi örökségének megőrzését szolgálja. A projekt keretében megépült nyírbátori gyógyfürdőt április 7-én átadták.

Jelenleg ugyan Nyírbátor és Máriapócs több tucat műemlékkel, látványossággal rendelkezik, ám ezek többsége rendkívül rossz állapotban van, s nem biztosított a megfelelő infrastruktúra sem. Az épületek látogathatósága oly mértékben leromlott, hogy a helyszínek kezdik elveszíteni vallási, turisztikai vonzerejüket. A kiszolgáló létesítmények hiánya miatt nincs lehetőség például nagyszabású kulturális és vallási rendezvények megszervezésére sem. Nyírbátorban ugyan már évtizedek óta működik termálvizű strand, ám elavult szolgáltatásai miatt kihasználtsága jóval elmarad a lehetőségektől. Problémát jelent az is, hogy a turisták csupán egy-két éjszakát töltenek a településeken.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) keretében megvalósuló Hit és Egészség projekt célja, hogy a történelmi és vallási emlékek 2010 végéig megújuljanak, és a fejlesztéseknek köszönhetően javuljon a térség turisztikai vonzereje, még több turista látogasson a két hátrányos helyzetű településre.

A mai napon átadott Gyógyfürdő és tanuszoda épületének előterében iroda, ruhatár, értékmegőrző és mosdó helyiség került kialakításra, valamint itt kaptak helyet a pénztárak is. Az épület gyógyfürdő részében tanmedence, gyermekmedence, két ülő termálmedence (dögönyözőkkel), és két hatszemélyes pezsgőfürdő került kialakításra. A fentieken túlmenően az épületben helyet kapott két szauna, egy infraszauna, valamint két merülő medence is.  Kialakításra került még egy masszázs és egy aromaterápiás helyiség, sókamra, gőzkamra, és pihenőtér.

Az épület nyugati szárnyában kapott helyet a gyógyászati rész, három iszapkezelő előkészítővel, kétnemű kezelő helyiségekkel, fizioterápiás helyiségekkel, három masszázs helyiséggel, 1-1 szénsavas- és tangentor káddal, valamint gyógymedencével, pihenőhelyiséggel, és zuhanyzókkal.

Az épület emeletén napozóterasz került kialakításra. A fejlesztések hatására várhatóan megnövekvő látogatói létszám miatt a két épület előtt összesen 240 parkolóhely építésére került sor, melyek közül 16 a mozgáskorlátozottak részére lesz fenntartva.