NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Együttműködésre ítélve: új iskolaszárnyat kapott Lengyeltóti2010. április 2.

Új és korszerű épületszárnyat kaptak húsvéti ajándékba a lengyeltóti Fodor András általános iskola tanulói.

Az intézmény konyhája fölött megépült, hét tantermes, irodákat és könyvtárszobát is magában foglaló szárny a Pogányvölgyi Integrált Nevelési és Oktatási Hálózat közel 1 milliárdos fejlesztésének része. A három település négy intézményét érintő korszerűsítés második lépcsője volt a mostani, 1200 négyzetméteres iskolabővítés.

- A fejlett országok sikerében szinte kivétel nélkül közös, hogy sokat költöttek a nevelésre és az oktatásra - mutatott rá az avatáson tartott beszédében Kovács László, egykori EU-biztos. Az uniós szakértő a lengyeltóti fejlesztés tükrében az EU-tagság előnyeiről beszélt, s azt hangsúlyozta: Lengyeltóti fejlődése is a csatlakozás óta gyorsult fel.

Kolber István országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: a megvalósult fejlesztések sorával csoda történt Tótiban. Kiemelte: a pogányvölgyi integrált hálózat fejlesztéséről az országban elsőként kötöttek tavaly szerződést.

- Egy helyen ekkora fejlesztés még soha nem történt Lengyeltótiban - szögezte le Papszt Lajos polgármester, aki elmondta: a szeptemberig megvalósuló, további munkálatokkal együtt az általános iskolában megvalósuló beruházás értéke több mint 400 millió forint. A következő tanévre ugyanis lebontják a régi, clasp-rendszerű épületrészt, melyet a mostani újítás váltott ki. A régi szárny helyén az udvart bővítik.  

A kistérségi hálózat első fejlesztése a somogyvári óvoda átadása volt karácsony előtt, s következőként az öreglaki fejlesztést adják át augusztusban. Móring József Attila országgyűlési képviselő, somogyvári polgármester az ünnepen arról beszélt: a pogányvölgyi titok abban rejlik, hogy az együttműködésre ítélt települések nem húznak szét, hanem képesek együtt örülni.

A Dél-Dunántúl régióban 20,3 milliárd forint áll rendelkezésre oktatási integrációra - ismertette beszédében Feigli Ferenc, a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke. - A régióban nyolc leghátrányosabb helyzetű (LHH) kistérség van, közülük egy a lengyeltóti. Az LHH programban itt további 1,5 milliárd forintot költhetnek fejlesztésre, melynek fele gazdaságélénkítő beruházás.

Forrás: Somogyi Hírlap Online