NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

700 millióból korszerűsítik a szegedi sürgősségi betegellátást2010. április 7.

Korszerű, sürgősségi betegellátó osztályt (SBO) alakítanak ki a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) új klinikai tömbjének földszintjén. Az európai uniós forrásokat is tartalmazó, közel 700 millió forintos támogatási szerződést szerdán írták alá.

A 19 ágyas SO1 szintű sürgősségire várhatóan 2011 őszétől szállítják a mentők a régió betegeit. 

- Magasabb, vagyis 1. szintre fejlesztett sürgősségi betegellátó osztályt (SBO) alakítanak ki az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központja 410 ágyas tömbjének földszintjén. A 676 millió forintból megvalósuló beruházás első kapavágása idén szeptemberben esedékes, és a tervek szerint 2011 novemberére készül el. Akkortól ide költözik a volt városi kórházi telephely 2. szintű SBO, illetve a belgyógyászati klinika hasonló osztálya. Ez azt jelenti, hogy nem a mentős dönti majd el, melyik klinikára szállítsa a segítségre szoruló beteget a dél-alföldi régióból, hanem minden szirénázó kocsit és a mentőhelkoptert is az új, 19 ágyas SO1 szintű SBO fogadja – magyarázta a beruházás jelentőségét Pál Attila, az egyetem klinikai központjának elnöke.

Helikopterleszálló épül a jelenlegi mentőfeljárók helyére. A torony alatt fogadják majd a mentőautókat. A klinikai tömbben most működő traumatológiai, idegsebészeti, neurológiai és pszichiátriai ambulancia tereinek részbeni átépítésével, korszerűsítésével alakítják ki az új SBO-t. A fejlesztéssel 128 millió forintot költhetnek eszközbeszerzésre. A három dél-alföldi megyét ellátó, összesen 1367 négyzetméter alapterületű osztályon 128 egészségügyi dolgozó segít majd a bajba jutott betegeken. A meglévő klinikai tömb átalakítása és az új építése, továbbá az SBO kialakítása párhuzamosan történik. A változás nagyságát érzékelteti a különböző osztályok, ambulanciák 174 pontból álló költözési terve.

- A 2003-ban elhatározott stratégiai fejlesztéssorozatunk része ez a legújabb beruházás is. Illetve hozzátartozik ahhoz a programhoz, amelynek eredményeként 12 milliárd forintból új 265 ágyas, úgynevezett magkórház épül és felújítjuk a 410 ágyas klinikai tömböt, illetve majd korszerűsítjük az onkológiai ellátást. Az egyetem önerőként mintegy 70 millió forinttal járul hozzá a fejlesztésekhez – hangsúlyozta Szabó Gábor rektor az SBO támogatási szerződésének szerdai aláírási procedúráján. A betegellátást, a tudományos kutatást és az oktatást szolgáló, közel 700 milliós projekt támogatási szerződését a rektor, a klinikai központ elnöke, továbbá Tráser Ferenc, az egyetem gazdasági főigazgatója, valamint Kővári Attila, a Strukturális Alapok Programiroda főigazgatója látta el kézjegyével.

- A kormányzat az elmúlt években hazai és uniós forrásból 481 milliárd forintot fordít az egészségügy fejlesztésére. Ennek részeként az ország 26 kórházában és klinikáján alakítanak ki új sürgősségi osztályt vagy korszerűsítik a meglévő egységet – értkelt szerdán Ujhelyi István, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára.

- Az összes, 14 milliárd forint értékű egészségügyi projekt az ágazat elmúlt három évtizedes történetében a legjelentősebb fejlesztés Szegeden. Megvalósulásukat idei költségvetésében 850 millió forinttal támogatja a város – összegzett Botka László polgármester.

Forrás: Délmagyar.hu