NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Több mint 700 millió forintos szennyvízberuházás indul Rózsaszentmártonban uniós támogatással2010. április 9.

Uniós támogatással új, korszerű szennyvíztisztító telep épül a Heves megyei Rózsaszentmártonban, és kibővül a község csatornahálózata is. A 760 millió forintos fejlesztéshez 607 millió forintos támogatást biztosít a Környezet és Energia Operatív Program. A beruházás több mint kétezer lakos életminőségét javítja, és nagyobb biztonságba kerülnek a felszín alatti vizek is. Az uniós projekt támogatási szerződését ma írták alá Rózsaszentmártonban.

Rózsaszentmártonban az 1960-as években a bányász lakótelepen kiépítették a szennyvízcsatorna-hálózatot, és épült egy kis kapacitású szennyvíztisztító is. A csatornázottság azonban nem éri el a 20 százalékot, és a szennyvíztisztító sem felel meg a mai követelményeknek. A település nagyobb részén a szennyvizek házi szikkasztókba kerülnek, amelyek nem szabályosan épültek, szennyezik a talajt és veszélyeztetik a felszín alatti vizeket.  A település régóta szeretné megoldani a szennyvízproblémákat. Víziközmű társulatot hozott létre és előtakarékosságba kezdett a saját erő biztosítása érdekében. Többször nyújtott már be pályázatot különböző forrásokra, végül a mostani KEOP-pályázat sikerrel járt. A projekt előkészítésére több mint 17 millió forintot nyertek el tavaly. Ebből elkészült a megvalósíthatósági tanulmány, a csatornahálózat és a szennyvíztisztító telep engedélyes tervei, és beszerezték az építéshez szükséges vízjogi létesítési engedélyt is. A második fordulós pályázatot tavaly ősszel nyújtották be, az idén februárban a projekt zöld utat kapott.

A beruházás során megépül egy korszerű, 210 köbméteres napi kapacitású szennyvíztisztító telep, és kiépül közel 36 kilométernyi szennyvízcsatorna-hálózat is. A hálózat zömében gravitációs jellegű, a településen belül 6 községi átemelőt és 21 házi átemelőt helyeznek el. Ezzel közel teljessé válik a település csatornázottsága (94%). A fejlesztésnek köszönhetően komfortosabbá válik a településen lakók élete és nő az ingatlanok értéke. A község érzékeny vízminőség védelmi területen fekszik, így lényeges szempont, hogy a beruházással csökken a felszín alatti vizek veszélyeztetettsége is.

A beruházás 760 millió forintba kerül, ehhez 607 millió forint támogatást nyújt a KEOP, a többi önerő. A A munkálatok a tervek szerint 2010 júliusában kezdődnek el és 2012 júliusában fejeződnek be.

Hazánkban az elmúlt években soha nem látott mértékben bővült a szennyvízcsatorna-hálózat és épültek a korszerű szennyvíztisztítók. Az elmúlt 8 évben a csatornázottság országos szinten 56%-ról 71,3%-ra nőtt, mintegy 700 ezer lakást kötöttek rá a szennyvízcsatorna-hálózatra. 2015-ig a hálózattal összegyűjtött szennyvizek legalább biológiai tisztítás után kerülnek a befogadóba, a csatornaellátottság pedig 90%-ra fog nőni. E célok megvalósulását segíti a Környezet és Energia Operatív Program, melyben 2007-2013 között 380 milliárd forint áll rendelkezésre szennyvízelvezetési és tisztítási projektek megvalósítására.