NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Átadták a pesti belváros új főutcáját2010. április 9.

A Budapest Szíve program részeként, több mint 1,9 milliárd forintos európai uniós támogatással teljesen megújult a főváros V. kerületének egy impozáns része, amely így nem csak a turisták számára teszi vonzóbbá a belvárost, de az autósforgalom csökkenésével élhetőbb környezetet teremt a kerület lakóinak.

A Belváros megújítására Budapest Főváros Önkormányzata 2005-ben nemzetközi építészeti ötletpályázatot írt ki „Budapest Szíve” címmel. Az ötletpályázat eredményeinek felhasználásával került megfogalmazásra a Budapest Szíve közterület megújítási program. A programon belül megvalósuló fejlesztések egyike az úgynevezett „Belváros új főutcájának kiépítése – I. ütem”, melyet április 9-én átadtak.

A csaknem 5,5 milliárdos összköltségű városrehabilitációs fejlesztés keretében a Kecskeméti utcától a Szervita téren és az Erzsébet téren át az Október 6. utcáig tartó szakaszt teljesen felújították, s új főutcát alakítottak ki a patinás városrészben. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv kiemelt projektjeként, 1,9 milliárd forintos uniós támogatással megvalósuló projekt részeként összekapcsolták és díszburkolattal látták el a Kecskeméti utca – Egyetem tér – Károlyi Mihály utca – Petőfi Sándor utca – Bécsi utca – Erzsébet tér – Október 6. utca közötti szakaszt. Az így kialakított, új főutca mellett díszburkolatot, új közvilágítást és növényzetet kaptak a környező kis utcák is.

A Belváros-Lipótváros központi magját érintő átalakítás számos forgalmi változást hoz a főváros életébe, így az V. kerületben új közlekedési rend lépett életbe. Az "új főutca" eddig Budapest egy nagy forgalmú útvonala volt, ahol az átmenő forgalom a teljes belvárosi forgalom mintegy 80 százalékát jelentette. Ez a forgalom rendkívüli terhelést jelentett az "új főutca" nyomvonalában lévő utcák számára, a zaj-, a rezgés- és a porszennyezés erőteljesen károsította a lakók és városhasználók egészségét, komfortérzetét, valamint az itt fellelhető patinás épületállományt, továbbá hátrányosan érintette a keresztirányú utcahálózat kiskereskedelmét. A projekt megvalósulásával  bevezetet forgalmi rend változások mögött az a régi terv húzódik meg, hogy a megújult Belváros megszabadulhasson a városmagot naponta keresztülszelő 13 ezer autó okozta zaj- és környezetszennyezés legnagyobb részétől.

A legtöbb forgalmi rendváltozás a Déli-Belvárosban (a Kálvin tér és az Egyetem tér környékén), az Erzsébet térnél, valamint a Szabadság tér déli részén lép érvénybe. A KRESZ szabályainak megfelelően a célforgalom számára elérhető a felújítás által megújult közterület az Egyetem tér kivételével.

A főutca-program típusú rehabilitáción túl, az érintett utcák gyalogosdominanciájú üzlet- és vendéglátó utcává, az Egyetem tér Quartier Latin jellegű közösségi térré alakult. A Petőfi Sándor utca megújulásával a jelenleg „egyutcás” (Váci utcára korlátozódó) belvárosi bevásárló tengely szövetszerűvé fejlődött.