NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Iskola, napfűtéses új szárnnyal Kazáron2010. április 8.

Mutatós és a kor igényeit tükröző épületegyüttesben dolgozik, működik ma már a község általános iskolája, köszönhetően a fokozatos fejlesztéseknek, amelyek csúcsa a most befejeződött építkezés.

Az eredmény plusz kilencszáz négyzetméteres bővítmény napkollektoros tornacsarnokkal, két új tanteremmel, kiegészítő helyiségekkel, felszerelésekkel. Az új szárny bejáratánál Molnár Katalin polgármester és Boldvai László országgyűlési képviselő vágta át a szalagot az ünnepélyes átadáson.

A faluvezető beszédében egyebek mellett arról volt szó, hogy hat-nyolc évvel ezelőtt fogalmazódott meg a fejlesztés gondolata, s akkor még álomnak tűnt, hogy tornacsarnokkal és tantermekkel bővülhet az intézmény. Azonban már ennél korábban is az iskolai tevékenység körülményeinek fokozatos korszerűsítésére törekedtek. Az 1997-től elvégzett feladatokra több mint háromszázötvenmillió forintot költöttek. Nagyságrendjében kiemelkedő jelentőségű azonban a nemrégiben befejeződött építkezés, hasonló léptékű beruházás ugyanis az utóbbi években nem volt Kazáron.

A településvezetés kitartott elképzelései mellett, a megvalósítást pályázati lehetőség, valamint Boldvai László országgyűlési képviselő segítette. Tavaly május végén kezdődött a kivitelezés kétszázhuszonötmilliós összköltséggel, százhetvenegymilliós támogatással és jelentős önrésszel.

Mivel, mennyiben is lett több, színvonalasabb az oktatási intézmény? Két új tantermet, irodát, szertárt, orvosi szobát, kiszolgáló helyiségeket foglal magába a kívülről is impozáns bővítmény. A tekintélyes méretű tornacsarnok ízléses belső terében lelátót is kialakítottak. Összesen kilencszáz négyzetméternyivel lett nagyobb az iskola, amely új szigetelést és nyílászárókat kapott, a toldalékrészt pedig napkollektorokkal fűtik. Molnár Katalin végül annak a reményének adott hangot, hogy az eddig is meglévő sportszeretet, a csapatszellem és az egymást segítő törekvések révén „állandó mozgásban” lesz majd a csarnok, s köszönetet mondott mások mellett a képviselő támogatásáért.

Boldavi László, politikus köszöntőjében úgy fogalmazott: ennél szebb ajándékot nem kaphatott volna a falu, amely annak eredménye, hogy vezetése kitartóan dolgozott az előkészítésen és a továbbiakban is. Az itt élők büszkék lehetnek polgármesterükre, a képviselő-testületre, hiszen a fejlesztésekkel a közösség életét tették, teszik jobbá, minőséget, s városi szintű szolgáltatásokat teremtve.

– Külön öröm, hogy a kivitelezést helyi vállalkozók végezték, így a mintegy tíz hónapos beruházás munkát is adott – mondta Boldvai László. A község és iskolájának közös ünnepe műsorral folytatódott: fellépett a Kabar zenekar, a Kazár néptáncegyüttes, majd a tanulók színes produkcióját honorálta nagy tapssal a közönség.

Forrás: Nport.hu