NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Új források: környezetvédelmi kihívások üzleti lehetőséggé alakítása2010. április 13.

A Bizottság 35 millió EUR értékű pályázati felhívást tesz közzé olyan projektek támogatására, amelyek célja a környezetvédelmi kihívások üzleti lehetőséggé alakítása.

Az Európai Bizottság 35 millió EUR összegű támogatásra tett közzé pályázati felhívást a Versenyképességi és Innovációs Keretprogram finanszírozásában az ökoinnováció témakörében.

A Versenyképességi és Innovációs Keretprogram (CIP) 2010-es Ökoinnovációs pályázati felhívásának keretei között az anyagok újrahasznosítása, a fenntartható építési termékek, az élelmiszer- és italágazat, valamint a környezetbarát üzletvitel témaköreiben lehet pályázni. Különösen várják azoknak a kisvállalkozásoknak a pályázatait, amelyek környezetbarát termékekkel vagy szolgáltatásokkal foglalkoznak, és támogatásra van szükségük ahhoz, hogy betörjenek a piacra. A pályázati felhívás már elérhető, és egészen 2010. szeptember 9-ig áll nyitva.

A felhívás négy fő területet fed le:
- anyagok újrahasznosítása,
- fenntartható építési termékek,
- élelmiszer- és italágazat,
- környezetbarát üzletvitel
.

A nyertes pályázatok a projektköltségek 50%-át fedezhetik a támogatásból.

A felhívás kifejezetten azoknak a kis- és középvállalkozásoknak szól, amelyek olyan környezetbarát terméket, eljárást vagy szolgáltatást fejlesztettek ki, amely, bár technikailag igazolható, még nem tudta megvetni lábát a piacon. A felhívás közvetlen társfinanszírozást ajánl a projekt teljes költségének 50%-áig. A 2010-es pályázati eljárásban lehívható 35 millió EUR-t várhatóan 45–50 új projekt között fogják elosztani.

A nyertes projekteket az újszerű megközelítés, a várható piaci fogadtatás és az európai környezetvédelmi szakpolitikához való hozzájárulásuk, különösen az erőforrás-hatékonyság alapján választják ki.
Jelenleg 44 hasonló projekt fut a támogatási program keretében, és várhatóan további 45-öt kezdenek meg még az idei év során. Ezek között említhető például: a használt gumiabroncsok szigetelőanyaggá való alakítása; bambuszültetvények használata a „szürke víz” (vagyis a háztartási mosásból, illetve fürdésből származó víz) tisztítása során; és a megszokott papírcímkék felváltása újszerű lézertechnológiával.

A pályázati felhívás az alábbi oldalon található:
http://ec.europa.eu/environment/eco-innovation/application_en.htm