NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

300 milliós támogatás egy balassagyarmati kórháznak2010. április 13.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv sürgősségi ellátás hatékonyságának és az ellátás minőségének növelését célzó pályázatai révén hazánkban összesen 12 milliárd forintból 26 magyarországi kórház sürgősségi osztálya válhat európai színvonalú, modern központtá. Ezek egyike a Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet, amely közel 300 millió forintos európai uniós pályázati támogatást kapott a sürgősségi betegellátás fejlesztésére.

A támogatásról szóló szerződést, dr. Székely Tamás egészségügyi miniszter részvételével a mai napon írták alá.

A balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet Nyugat-Nógrád területén bír ellátási kötelezettséggel, városi kórház funkciójában mintegy 85.000 lakos, megyei feladat tekintetében 220.000 lakos kórházi ellátásáért felelős. A kórház 12 aktív fekvőbeteg és 7 krónikus fekvőbeteg osztályán, összesen 636 ágyon, 12 orvos-szakmában látja el feladatát. Az éves fekvőbeteg forgalom megközelíti a 16.000-17.000 esetet, míg a járóbeteg szakrendelőkben megjelent betegek száma 280.000-300.000. A magas betegforgalom ellenére a kórházban mostanáig csupán sürgősségi fogadóhely működtetésére volt mód.

Az európai uniós pályázati támogatással most megvalósuló projekt keretében az intézményben létrehozzák az egykapus rendszert, vagyis az intézménynek csak egy olyan 'kapuja' lesz, amely minden sürgősséggel érkező beteget fogad. A sürgősségi osztály a hét minden napján, a nap huszonnégy órájában akut betegeket fogadni képes területi és szakmai egységgé válik, mely megfelelő tárgyi- és személyi feltételekkel képes ellátni a sürgősséggel érkező betegek állapotstabilizálását és a kritikus állapotú betegek ellátásához szükséges folyamatos készenlétet.

A fejlesztés eredménye következtében várhatóan 2011 nyarára a balassagyarmati Sürgősségi Osztály infrastrukturális kialakítása keretében helikopter leszállóhelyet létesítenek, nettó 181 négyzetméterrel növelik a jelenlegi Sürgősségi Osztály alapterületét, és többek között 28 féle nagyértékű eszköz beszerzését valósítják meg.

A sürgősségi ellátás fejlesztése javítja a betegellátás szervezhetőségét, irányíthatóságát, összességében hatékonyságát. Egyértelműbbé teszi az intézményközi valamint a Kórházon belüli betegutakat, kiszámíthatóbbá és monitorozhatóbbá az ellátást, segíti az ellátási standardok kialakítását, az alkalmazott irányelvek egységesítését és alkalmazását - közölte az Egészségügyi Minisztérium Sajtóirodája.

Forrás: OrientPress Hírügynökség