NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Évente 4-6 millió forint a megtakarítás Zsombón2010. április 13.

Éves szinten a négy-hat millió forintnyi energia-megtakarítás fedezi a projekthez felvett hitel törlesztését, hét év után pedig egyértelműen megtakarítást jelent Zsombónak a most lezárult projekt.

Öt közintézményt érint, azokon keresztül pedig a teljes lakosságot az a most megvalósult energetikai beruházás, mellyel a környezeti terhelést is jelentősen csökkenti Zsombó. A keddi projektzárón Gyuris Zsolt polgármester ismertette az uniós támogatású beruházás részleteit.

Az ünnepségen Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke beszédében örömét fejezte ki, hogy a községnek sikerült egy nagy lépést tennie a jövő, a fennmaradás felé, valamint, hogy egy újabb energetikai program első lépcsőfokához, egy megújuló energia tanulmány elkészítéséhez adhatott segítséget a megyei önkormányzat pályázatán keresztül.

A most befejeződött projekthez az önerőt államilag támogatott, kedvezményes kamatozású hitelből biztosította az önkormányzat. Ennek a konstrukciónak a lényege, hogy a gázszámla és a villanyszámla végösszegének csökkenése (és a növekedésének elmaradása) a megtakarítás. Az energetikai szakemberek számítása szerint ez az összeg elegendő lesz arra, hogy az önkormányzat 10 éven belül visszafizesse a felvett hitelt, és még valamennyi várhatóan marad is a költségvetésben. Tehát az önkormányzatnak megtérül a 87 933 518 Ft-os beruházás.

A kevesebb energia hasznosítása sok előnnyel jár: pénzt spórolhatunk meg és a környezetünket is megkíméljük vele. Ahhoz, hogy energiát nyerjünk, értékes természeti kincseket kell felhasználni, mint például szenet, olajt vagy gázt. Éppen ezért, minél kevesebb energiát használunk, annál tovább tudjuk megőrizni az erőforrásokat.

Zsombó Község Képviselő-testületének célja a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP-5.1.0) Energetikai hatékonyság fokozása c. pályázati konstrukción nyertes Zsombó község közintézményeinek energetikai korszerűsítése, megújuló energia hasznosítása projekttel, hogy a lehető leggazdaságosabb intézményüzemeltetést biztosítsa, a legjobb minőségre való törekvés mellett. A közintézmények „szemünk fénye programban” történt teljes körű világításkorszerűsítését követően, a hőenergia volt központi kérdés.

A KEOP-5.1.0-2009-001 pályázattal a Kós Károly Általános Iskola, a Nefelejcs Óvoda, a József Attila Közösségi Ház, az Egészségház, a Polgármesteri Hivatal korszerűtlen külső nyílászárói kerültek kicserélésre, a Kós Károly Általános Iskola, a Nefelejcs Óvoda, az Egészségház, a Polgármesteri Hivatal homlokzati hőszigetelése valósult meg. A Nefelejcs Óvodában – mint a legnagyobb melegvíz felhasználó intézményben – napkollektoros használati melegvíz-előállító és fűtésrásegítő rendszer került kialakításra.

Napjainkban egyre fontosabb a környezettudatos, erőforrásokkal való hatékony gazdálkodás. Az önkormányzat felelősségteljes gondolkodását tükrözi – a község életében mérföldkőnek számító - a közintézményeket érintő energetikai beruházás. Büszke vagyok arra, hogy közintézményeink korszerűsödtek, hatékonyabban és olcsóbban üzemeltethetőek, komfortosabbak és szebbek lettek. A zsombóiak jövőbe vetett hitének, kitartó, szorgalmas munkájának egyik eredménye ez a beruházás. Bebizonyosodott, hogy helyi összefogással, az Európai Unió és a magyar állam által kínált lehetőségek kihasználásával Zsombó álmai, céljai valóra válnak – fogalmazott Gyuris Zsolt polgármester.

Forrás: Promenád. hu