NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Megkezdődhet a sürgősségi betegellátás fejlesztése a Tolna megyei Balassa János Kórházban2010. április 15.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében, több mint 521 millió forint uniós támogatással kerül sor a Tolna megyei Balassa János Sürgősségi Osztályának fejlesztésére. Az uniós támogatásoknak köszönhetően 2011 nyarára országszerte 26 kórház sürgősségi osztálya válhat európai színvonalú, modern gyógyító központtá.

A Tolna Megyei Önkormányzat Balassa János Kórháza a megye legnagyobb egészségügyi szolgáltatója. A sürgősségi betegellátás tekintetében a kórháznak súlyponti intézményként szintén kiemelt szerepe van a megye lakosságának ellátásában. A közel 590 millió forint összköltségű projekt megvalósításával a Tolna megyei sürgősségi ellátás magasabb szinten történő biztosítása a cél. A kórház sürgősségi osztályának SO2-ről SO1 szintűre történő fejlesztése tartalmazza az egykapus beléptető rendszer kialakítását, és a folyamatos ellátás biztosítását a betegek számára. A fejlesztés része a sürgős beavatkozásokhoz szükséges, gyors diagnosztizáláshoz és ellátáshoz elengedhetetlen eszközbeszerzés.

A sürgősségi osztály jelenlegi helyén nem oldható meg az egy beléptető kapus, minden szakmát integráló sürgősségi osztály létrehozása, megoldhatatlan feladatot jelent a műtő- és diagnosztikai blokktól és a CT-től való jelentős távolság és szintkülönbség is. Az osztály kórházon belüli elhelyezkedése szintén kedvezőtlen, az intézmény főbejáratától legtávolabb lévő épületben található.

A minden szakmai elvárásnak megfelelő, összes diagnosztikai és szakmai hátteret egy helyre csoportosító, az utca felől is közvetlenül, könnyen megközelíthető sürgősségi osztály kialakítása a kórház központi műtőblokkjának földszintjén, annak bővítésével valósul meg.

A tárgyi feltételek biztosításán túl a személyzet képzése, a kapacitások átszervezése, a partneri kapcsolatok magasabb szintre történő fejlesztése is célja a projektnek. A fejlesztés közvetlen célcsoportja – vagyis a Tolna megyei települések lakossága – meghaladja a 235 ezer főt.