NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Újabb felhívás kiemelt projekt javaslatokbenyújtására a Társadalmi Megújulás Operatív Program 1. és 2. prioritásában2010. április 20.

A kiemelt projektek nevesítésére vonatkozó jogszabályok és eljárásrendek értelmében a TÁMOP 1. és TÁMOP 2. prioritás hatályos akcióterve alapján e felhívásban meghatározott pénzügyi forrásokra a két fázisú projekt-kiválasztási eljárás keretében nyújthatók be projektötletek.

TÁMOP 1. prioritás

A 2007 júliusában megvalósult kiemelt projekt nevesítési eljárás alapján a TÁMOP 1.1.2 Decentralizált programok a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásáért program kedvezményezettjei sikeresen valósították meg a tervezett fejlesztéseket. A megváltozott gazdasági környezet és a foglalkoztatási helyzet kedvezőtlen változása miatt felmerült ezen projekt stratégiájának újragondolása, pontosítása. Az illetékes szaktárca javaslatára a kiemelt projekt folytatásában az eredetileg jóváhagyott szakmai koncepciótól eltérő fejlesztésekre kerül sor, illetve a jóváhagyott pénzügyi keretek jelentősen módosulnak.

A TÁMOP 1. prioritása esetében a helyi igényekhez igazodva a Közép-Magyarországi Régió területén célzott fejlesztés indul 2010-ben, ezért az eddig egységes országos hatáskörű TÁMOP 1.1.2 kiemelt projekt folytatása már csak hat régióban támogatja a hátrányos helyzetű emberek munkaerőpiacra való belépését személyre szabott és a helyi munkaerő-piaci lehetőségekhez és igényekhez igazodó szolgáltatásokkal és támogatásokkal. A sikeres kiválasztási eljárást követően a megvalósítás alatt álló projekt költségvetése kiegészül a 2009-10-es akciótervben allokált támogatási keretösszeggel.

A TÁMOP 1. prioritásában megvalósuló másik kiemelt projekt a TÁMOP 1.1.3 „Út a munka világába”, amely a TÁMOP 1.1.2 eszközrendszerét alkalmazva a rendelkezésre állási támogatásra (rát) jogosult álláskeresőkre fókuszál. A tavaly decemberi jogszabályi változások miatt a rát-ot igénybe vehetők köre 2010. január 1-jétől lecsökkent, miközben az igénybevételre egyébként jogosult személyek száma növekszik. Ezért a szaktárca javaslatára a projekt célcsoportjába azon személyek is bekerülhetnek, akik korábban rendelkezésre állási támogatásban részesültek. A célcsoport várható növekedése a források megemelését indokolttá teszi. A további forrásbevonás jóváhagyásához a két fázisú projekt-kiválasztási eljárás lefolytatása szükséges.

TÁMOP 2. prioritás

A Lépj egyet előre program kiegészült egy új komponenssel – TÁMOP 2.1.1/B Lépj egyet előre –, amelynek célja az ápolási díjban részesülők képzésének elősegítése. Ez lehetővé teszi, számukra, hogy az inaktivitásban töltött időszak alatt fejlesszék tudásukat és készségeiket, és ezáltal az ápolási díj rendszeréből való kilépést követően jobb esélyük legyen az elhelyezkedésre. A már elindított kiemelt projektre a célcsoport nagy számú jelentkezése a források megemelését indokolttá teszi. A további forrásbevonás jóváhagyásához a két fázisú projekt-kiválasztási eljárás lefolytatása szükséges.

A TÁMOP 2.4.3/C komponense, az Atipikus foglalkoztatási formák támogatása kiemelt projekt célja, hogy a valós munkaerő-piaci igényeket figyelembe vevő, gyakorlatorientált – az atipikus munkaszervezési formák alkalmazását elősegítő – korszerű képzési programok álljanak rendelkezésre, melyek támogatják a kis- és középvállalkozásokat a korszerű, rugalmas munkaszervezés elsajátításában. A kiemelt projekt a hazai – legtöbb munkavállalót foglalkoztató - vállalkozói kör számára, a mikro-, kis- és közepes vállalkozásoknak kíván olyan új szemléletet alkalmazó képzési anyagot kidolgozni, amely hozzájárul a munkahelymegtartó képességük növeléséhez, megerősíti a vállalkozások önfejlesztésének képességét.

Projektjavaslat jelenleg az alábbi OP esetében nyújtható be:
TÁMOP - HEP IH: A TÁMOP 1. és 2. prioritáshoz nyújtható be projektjavaslat