NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Hulladékból lesz energia2010. április 16.

A tervek szerint szeptemberben kezdi el az áramtermelést az a biogáz üzem, amely uniós támogatással épül Pusztahencse közelében, Földespusztán. Az új erőmű évente negyvenezer tonna nyersanyagot, főként mezőgazdasági hulladékot dolgoz fel.

A Mil-Power Kft. épülő erőmű nem kapacitása miatt nagy jelentőségű, hanem azért, mert "zöld áramot" termel majd.

A megújuló energiaforrásokra alapuló áramtermelés nagy hangsúlyt kapott az Új Magyarország Fejlesztési Tervben, az utóbbi héten 26 bioetanol és négy biodiesel üzem támogatásáról született döntést, mondta a tegnapi, Pakson tartott projektnyitón Gőgös Zoltán. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára példaértékűnek nevezte a beruházást, és - mint mondta - bízik benne, hogy tömegével kezdődnek hasonlók. Az elmúlt években elvétve akadtak ilyen erőművek, de jövő év végére számuk akár a százat is elérheti. Ez azonban az államtitkár szerint nem jelent energetikai szempontból jelentős nagyságrendet, a jelentőségét inkább az adja, hogy mintául szolgál, megmutatja, hogyan lehet a veszélyes hulladékból környezetbarát módon energiát előállítani. Gőgös Zoltán rámutatott, hogy Magyarország nem túlságosan gazdag energiahordozókban, ezért fontos, hogy megragadja az ilyen lehetőségeket. Erre egyébként kötelezettséget is vállalt, hiszen a megújuló energiaforrások arányának 2020-ig el kell érniük a 13 százalékot, most pedig csupán 6 százaléknál tart hazánk. Az államtitkár azt is kiemelte, hogy a mezőgazdaság jövője miatt is fontosak a földespusztaihoz hasonló fejlesztések. Azok, amelyeknek támogatásáról már döntés született évi egymillió tonna kukoricát dolgoznak fel, ennyivel csökkentve az exportkényszert. Mindemellett a foglalkoztatási helyzetet is javítják vidéken.

A Pusztahencse határában épülő biogáz üzemet Koncz Gyula mutatta be. Elmondta, hogy az ötlet 2007-ben született meg, a pályázat és engedélyeztetés lezárult, folyik az üzem építése, amely a tervek szerint őszre befejeződik. Az erőmű évi negyvenezer tonna nyersanyagot dolgoz majd fel. Ennek zöme a Milkmen Kft. szomszédos tehenészetében keletkező híg és almos trágya, illetve cukorcirok és silókukorica. A jövőben vágóhídi és éttermi, veszélyes hulladék feldolgozását is tervezik. Az erőmű nyersanyag felhasználása negyvenezer tonna lesz, villamos termelése pedig hét gigawattóra évente, tájékoztatott Koncz Gyula a Mil-Power Kft. ügyvezetője.

A beruházás költsége megközelíti az 1,1 milliárd forintot. Ennek 48,1 százalékát, azaz 496 millió forintot az Új Magyarország Fejlesztési Terv KEOP 4.1 keretéből nyertek el. Az uniós forrásokon túl a paksi atomerőmű által létrehozott Duna-Mecsek Területfejlesztési Alapítvány támogatása is hozzájárul az üzem megépítéséhez. Az alapítvány 44 millió forinttal támogatja a projektet. A Mil-Power Kft. négy fő foglalkoztatását vállalta. Koncz Gyula elmondta, hogy terveik a környezetvédelmi, hulladékhasznosítási előnyökön túl természetesen gazdaságilag is megalapozottak. Nyolcéves szerződést kötöttek az áramszolgáltatóval a megújuló energia alapú áramtermelés ösztönzésére szolgáló kötelező áramátvétel keretében.

A földespusztai beruházás előnyei

A Mil-Power Kft. által tervezett beruházás a megújuló energiaforrásokban rejlő lehetőségek kiaknázását hivatott növelni. A projekt a mezőgazdasági melléktermékek felhasználásával termelt tiszta energiából hajt hasznot. A felhasználni kívánt korszerű technológia mintaértékű lehet a térségben hulladékhasznosítási és profittermelési szempontból is. A biogáz erőmű zöld áramot termel, elsősorban mezőgazdasági hulladékból. A gáz kinyerését követően megmaradt szerves anyag emellett talajjavítóként hasznosítható. Az üzem 40 ezer tonna nyersanyag felhasználásával évi több mint 7 GWh villamos energiát állít elő, ami mintegy kétezer háztartás - villamos-energia igényének kielégítésére elegendő. 

Forrás: Tolnai Népújság Online