NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

GOP pályázatok szerződéskötésének könnyítése2010. április 21.

Tájékoztatjuk a tisztelt Kedvezményezetteket, hogy a MAG Zrt-hez benyújtott egyedi kérelem alapján valamennyi releváns körülmény együttes értékelésével az Irányító Hatóság engedélyezheti, hogy a jogerős hatósági engedélyeket és a saját forrás rendelkezésre állását igazoló dokumentumokat elegendő legyen az első kifizetési kérelemhez benyújtani.

A GOP pályázati kiírásai esetében a projekt megvalósításának elindításához szükséges összes jogerős hatósági engedélyt, vagy az azok megadására vonatkozó kérelmek benyújtását igazoló dokumentumokat, illetve a saját forrás rendelkezésre állását igazoló dokumentumokat vagy nyilatkozatokat a kedvezményezettnek a támogatási szerződés megkötéséhez kell benyújtania.

A 2007-2013 időszakban az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, az Európai Szociális Alapból és a Kohéziós Alapból származó támogatások felhasználásának általános eljárási szabályairól szóló 16/2006. (XII. 28.) MeHVM-PM együttes rendelet (továbbiakban: Rendelet) 15.§ (2) – (3) bekezdései értelmében a projekt megvalósításának elindításához szükséges összes jogerős hatósági engedélyt, vagy az azok megadására vonatkozó kérelmek benyújtását igazoló dokumentumokat, illetve a saját forrás rendelkezésre állását igazoló dokumentumokat vagy nyilatkozatokat a kedvezményezettnek a támogatási szerződés megkötéséhez, de legkésőbb a támogatás kifizetéséhez kell benyújtania.

A Rendelet 2/A § (1) bekezdése eljárási alapelvként kimondja, hogy az „NFÜ […] hatáskörét a jogszabályokban előírt célok megvalósítása érdekében, jogkörét a jogalkotó által meghatározott szempontok figyelembevételével és az adott ügy egyedi sajátosságaira tekintettel gyakorolja.” 

Mindezek fényében - a Rendelet 13. § (1) bekezdése szerinti normatív jellegű támogatások kivételével - a jogszabályban foglalt kedvezőbb lehetőségre való tekintettel, a Kedvezményezett által a MAG Zrt-hez benyújtott egyedi kérelem alapján, valamennyi releváns körülmény együttes értékelésével az Irányító Hatóság mérlegeli, hogy támogatási szerződés – kivételesen és különös méltánylást érdemlő esetekben - megköthető-e azzal a feltétellel, hogy a jogerős hatósági engedélyek és a saját forrás rendelkezésre állását igazoló dokumentumok az első kifizetési kérelemhez kerüljenek benyújtásra. Ezen esetekben az érintett dokumentumok megfelelő beküldéséig a Kedvezményezett részére semmiféle kifizetés nem történhet, előleg sem utalható.

Az Irányító Hatóság minden esetben az adott ügy egyedi sajátosságai alapján dönt arról, hogy az útmutatóban foglalt rendelkezésekhez képest kedvezőbb feltételek alkalmazásra kerülhetnek-e, ennek megfelelően a kérelemben a kedvezményezettnek részletesen be kell mutatnia azon körülményeket, érdekkörén kívül eső okokat, amelyek miatt a szerződéskötésre rendelkezésre álló határidőben nem tudja benyújtani a szükséges dokumentumokat.

A könnyített feltételekkel történő szerződéskötés kizárólag azon esetekben engedélyezhető, amelyek esetében a vonatkozó kérelem a szerződéskötésre rendelkezésre álló határidő lejárta előtt benyújtásra került a MAG Zrt-hez.