NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

A Régiók Bizottsága javaslatot tett a kohéziós politika reformjára2010. április 21.

Az EU regionális politikájának küszöbön álló megreformálásakor nem kevesebb mint 50 milliárd euró felhasználásáról döntenek. Annak érdekében, hogy a régiók és városok igényei már a kezdeti stádiumban beépüljenek a reformokba, a Régiók Bizottsága bemutatta a 2013 utáni uniós kohéziós politikával kapcsolatos elképzeléseit. A regionális politikáért felelős európai biztos, Johannes Hahn részvételével lefolytatott közgyűlési vitát követően a helyi és regionális politikusok elfogadták a Michael Schneider által a témában kidolgozott ún. „előretekintő véleményt”. A vélemény arra kéri a többi uniós intézményt és a tagállami kormányokat, hogy a kohéziós politika – céljaiból mit sem engedve – továbbra is az európai integrációs modell egyik központi eleme maradjon.

A Régiók Bizottsága az EU regionális és helyi képviselőinek közgyűlése. A 27 európai uniós tagállam önkormányzatait képviselő 344 tagnak az a küldetése, hogy a regionális és helyi önkormányzatokat, valamint az általuk képviselt közösségeket bevonja az uniós döntéshozatali folyamatba, és tájékoztassa őket az uniós szakpolitikákról.

Az EU regionális támogatásai az európai polgárok érdekeit szolgáló projektek ezreinek társfinanszírozásában vesznek részt számos területen, a vasúti hálózatoktól kezdve egészen a szakképzésig. A jelenlegi uniós költségvetési időszak 2013-ig tart, de akár már jövőre döntésekre kerülhet sor olyan fontos kérdésekben, mint a 2013 utáni támogatási feltételek vagy a finanszírozás mértéke.

Kiterjedt konzultációkat követően Michael Schneider a németországi Szász-Anhalt tartomány államtitkára ún. „előretekintő véleménytervezetet” készített a kohéziós politika jövőjéről. Bizonyos módosítások után a Régiók Bizottságának közgyűlése elfogadta a véleményt, így az uniós intézmények közül elsőként fogalmazott meg hivatalos álláspontot a témában.
Michael Schneider elmondta: „Az európai támogatások folytonosságának biztonságot kell adnia minden egyes régiónak, hogy folytathatják a fejlődést, és lehetővé kell tennie számukra, hogy sajátos helyzetükre reagáljanak, anélkül, hogy a támogatások csökkentésétől kellene tartaniuk. Általánosságban azonban úgy vélem, hogy a kohéziós támogatások nagy részét továbbra is a legrászorultabb régióknak kell adni. A jelenlegi támogatási feltételek beváltak." Az ún. „átmeneti régiók” kapcsán, amelyek esetében a jövőbeli finanszírozás veszélybe került, hozzátette: „Az átmeneti régiók különös figyelmet érdemelnek. A konvergencia célkitűzésből kikerülő régiók támogatását garantálni kell, függetlenül a regionális politika és a hozzá kapcsolódó célkitűzések jövőbeli felépítésétől.”

A Régiók Bizottsága feltáró véleményében szereplő kulcsfontosságú kérdések
Az EU helyi és regionális képviselői úgy vélik, hogy a kohéziós politika alakulásának a jövőben is a következő célokat kell szolgálnia: a fejlettségbeli különbségek fenntartható módon való csökkentése; a fenntartható növekedés és a foglalkoztatás erősítése az európai régiókban; a társadalmi befogadás és a versenyképesség elősegítése valamennyi tagállamban és régióban; a szubszidiaritás elvének megőrzése és a pénzügyi fenntarthatóság biztosítása.

A többszintű kormányzás rendszerének köszönhetően Európa képes közös célokat követni, ugyanakkor sajátos helyi és regionális prioritások kitűzésére is elegendő teret ad. A Régiók Bizottságának szilárd meggyőződése, hogy a pénzügyi szolidaritás mellett ez jelenti a kohéziós politika hozzáadott értékét.
A Régiók Bizottságának tagjai abban is egyetértenek, hogy Európa valamennyi régiójában továbbra is alkalmazni kell a kohéziós politikát, különösen a leginkább segítségre szoruló régiókat szem előtt tartva. A kohéziós politikának a jövőben is a legrászorultabb és legtöbb problémával küzdő tagállamaira és régióira kell fordítania a források döntő többségét. Továbbá az ún. átmeneti régiók is speciális segítségre szorulnak, hogy eredményeik ne kerüljenek veszélybe a támogatás elmaradása miatt. A „versenyképesség és foglalkoztatás” célkitűzésnek továbbra is támogatnia kell az Európai Unió összes többi régióját abban, hogy fokozzák az innovációt és a versenyképességet, illetve erősítsék a társadalmi kohéziót.

A Régiók Bizottsága hangsúlyozza, hogy bevált a határokon átnyúló, a transznacionális és az interregionális együttműködés támogatása, melyet 2013 után is folytatni, sőt fokozni kellene. 

A többszintű kormányzási rendszer, a többéves programtervezés, a partnerség, a koncentráció, a mutatókra épülő programirányítás és az értékelés szempontjából jól beváltak a kohéziós politika jelenlegi elvei. Ezért a Régiók Bizottsága elveti a hétéves programozási időszak lerövidítésének gondolatát.
Meg kell tartani és tovább kell fejleszteni a szubszidiaritásra épülő megközelítést. Ennek egyik legfontosabb eleme, hogy a kohéziós politika tervezésének, végrehajtásának és értékelésének valamennyi szakaszában tovább erősítjük a helyi és regionális önkormányzatok szerepét.