NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Új munkahelyek és autópályák a fejlesztési támogatásokból2010. április 24.

Összesen 123 milliárd eurót osztott szét a tagállamok erre rászoruló régiói között az Európai Regionális Fejlesztési Alap 2000 és 2006 között. Az előző pénzügyi keret értékelése alapján a fejlesztési támogatásoknak köszönhetően több mint 1,4 millió új munkahely jött létre az EU tagállamaiban, 2000 kilométer autópálya épült meg és 14 millió ember ihat tisztább ivóvizet.

Az Európai Bizottság az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) eredményeit összegezve bemutatta azt a szintetizáló jelentést, amely számszerűsíteni próbálja az Európai Regionális Fejlesztési Alapnak a tevékenységét és hatását a 2000-2006 közötti programozási időszakban. Ebből az derül ki, hogy az ERFA sikeresen járult hozzá a tagállamok és régióik közötti egyenlőtlenségek csökkentéséhez. Nemcsak a gazdasági fejlődést segítette elő, hanem a társadalmi haladást és a környezeti állapotok javítását is.

A tagállamok összesen 710 ezer új munkahely létrejöttét jelentették az ERFA tevékenységének eredményeként az 1. célkitűzés alá tartozó legelmaradottabb régiókban. A 2. célkitűzés alá sorolt, némileg fejlettebb régiókban az ERFA-támogatásoknak köszönhetően 730 ezer új állás született. Így az összes új munkahely száma eléri az 1,44 milliót.

Az ERFA a GDP növekedéséhez is hozzájárult. Az 1. célkitűzés alá tartozó régiókban 2000 és 2009 között a régi tagállamok esetében kumuláltan 0,5 százalékponttal, az új tagállamok régióiban viszont 3,7 százalékponttal. A Bizottság egy makrogazdasági szimulációt is lefuttatott a kohéziós politika hatásairól, ami arra az eredményre jutott, hogy ennek a szakpolitikának köszönhetően az EU egészének a jóléte emelkedett, tehát nem csupán azoké a régióké, amelyek a legnagyobb haszonélvezői voltak a felzárkóztatási támogatásoknak.

A vállalkozói szférának nyújtott ERFA-támogatások 83 százaléka (22,9 milliárd euró) a kis- és középvállalati szektorhoz került. Összesen 38 ezer kutatási-fejlesztési projekt részesült támogatásban, ami 13 ezer, hosszú távon is megmaradó kutatói munkahely létrejöttét tette lehetővé.

A kohéziós politika révén összesen kétezer kilométernyi új autópálya épült meg az EU-ban 2000 és 2006 között. Ez az adott periódusban összesen épült európai sztráda negyede. Százezer kilométernyi új közút is megépült vagy megújult. Négyezer kilométerre tehető az újonnan létrehozott vasútvonalak összesített hosszúsága. Harmincegy repülőtér és 45 tengeri kikötő is az uniós támogatásoknak köszönheti megújulását.

Az uniós környezetvédelmi előírásoknak való megfelelést az elmaradott régiók esetében 25,5 milliárd eurónyi kohéziós forrás szolgálta. Az ivóvíz-ellátás javítását célzó fejlesztések összesen 14 millió fő által lakott településeket érintettek. Ezen felül húszmillió ember szennyvizét tisztító beruházások is megvalósultak.