NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Hárommilliárd forintos infrastruktúra-fejlesztés kezdődhet meg a Kaposvári Egyetemen2010. április 27.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv az elmúlt 20 év legnagyobb vidéki felsőoktatási fejlesztése előtt nyitja meg az utat. Nyertes pályázata révén a Kaposvári Egyetem is lehetőséget kap arra, hogy az elmúlt évek fejlesztéseit folytatva, a vidék egyik meghatározó, modern, szolgáltató és kutató egyetemévé váljon. A kaposvári projekt ünnepélyes alapkőletételére április 27-én került sor.

A több mint 2,9 milliárd forint uniós támogatással megvalósuló projekt keretében a Kaposvári Egyetem agrár- és élelmiszertudományi, kutatásfejlesztési, innovációs és oktatási tevékenységeinek (K+F+I+O) összefogására, egy Agrár-és Élelmiszertudományi Tudásközpont kialakítására kerülhet sor. A beruházás teljes költsége több mint 3,4 milliárd forint.

A legjelentősebb támogatandó agrár- és élelmiszeripari szakterületek az élelmiszerbiztonság és a termékpálya-menedzsment lesznek, itt is jellemzően a kaposvári tradícióknak megfelelően az állattenyésztési területek, azon belül kiemelten a sertéshús termékpálya, továbbá a vadhús és a baromfi termékpályák. Ezt a fejlesztést egészíti ki a vadgazdálkodási bázis kutatói kapacitásainak megerősítése is.

Mindezek mellett a már meglévő digitális alapú művészeti oktatását az intézmény a jövőben informatikai, illetve digitális médiairányba bővíti tovább, ezt támogatja egy kisebb volumenű építési beruházás. A nagy természettudományos projektrészeket egészíti ki a pedagógusképzés korszerűsítését szolgáló informatikai hálózatok infrastruktúrájának fejlesztése, továbbá az alap informatikai infrastruktúra bővítése (együttesen a Virtuális Campus).
A felsorolt részprojekteken kívül fejlesztésre kerül a kutatást, illetve oktatást és az intézmény-irányítást támogató IT infrastruktúra is. A szolgáltatási infrastruktúra fejlesztésének keretében a nemzetközi hírű Lovasakadémia rekonstrukciója történik meg.

A Kaposvári Egyetem tehát elsősorban kutatóhelyeinek infrastruktúráját szándékozik fejleszteni annak érdekében, hogy a régió és az agrár- és élelmiszer ágazat szereplői között még szorosabb együttműködés alakuljon ki. Cél egy, az un. „Szántóföldtől az asztalig” termékpálya modellhez szükséges technológiák, módszerek és alkalmazások kifejlesztésére, kipróbálására alkalmas innovációs környezet megteremtése.

A projekt keretében 8000 négyzetméter épületet újítanak fel, 7000 főnyi felhasználó részére új informatikai infrastruktúrát építenek ki, 770 millió Ft értékben új labortechnológiát telepítenek, továbbá 15 új és számos régi tanterem informatikai és infokommunikációs eszközökkel való felszerelése történik meg.

kaposvar_egyetem1