NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Az Európai Unió 2011. évi költségvetési tervezete: a válság utáni jövő2010. május 1.

A Bizottság által elfogadott 2011. évi költségvetési tervezet kiemelt területei a gazdasági fellendülés elősegítése, valamint az európai ifjúságba és a jövő infrastruktúrájába való befektetés.

Az összesen 142,6 milliárd EUR-ból mintegy 64,4 milliárd EUR-t fordítanak a gazdasági fellendüléssel kapcsolatos fellépésekre. Emellett a költségvetés mintegy 40 %-át, hozzávetőleg 57,9 milliárd EUR-t tesznek ki az EU 2020 stratégia zászlóshajó-kezdeményezéseit (pl.: növekedés) támogató források.

A Bizottság szerint az elfogadott költségvetési tervezet ösztönzőket nyújt Európa és annak polgárai számára a jövő gazdaságának kialakításához, amelynek sarokkövei a kutatás-fejlesztés, a fenntarthatóság és a befogadás. Ez a költségvetési tervezet arra összpontosít, hogy fiataljaink jobban felkészülhessenek jövőjükre, valamint hogy a válságból való kilábalás érdekében a kis- és középvállalkozásokat az uniós források teljes mértékű kihasználására ösztönözzük.

A strukturális alapok és a Kohéziós Alap aktív végrehajtása jelenleg is folyamatban van. Míg az új projektekre fordítandó kötelezettségvállalások 3,2 %-kal emelkednek, az aktív projektek kifizetési előirányzatai 16,9 %-kal nőnek és meghaladják a 42,5 milliárd EUR-t. A kifizetési előirányzatok emelkedése várhatóan reálértékben hozzájárul a nemzeti gazdaságok szükséges ösztönzéséhez, miközben előmozdítja a növekedésre és foglalkoztatásra vonatkozó, az EU által nemrégiben elfogadott stratégiában meghatározott fenntartható növekedés modelljéhez történő strukturális alkalmazkodást.

Az európai gazdasági fellendülés tervének végrehajtása is folyamatban van: a 2009-ben elfogadott és 2010-ben elindított energiaprojektek helyszíni kivitelezésének finanszírozására több mint 1 milliárd EUR-t fordítanak a szén-dioxid elkülönítése és tárolása, a tengeri szélenergia, valamint az energia-infrastruktúra területén. Hasonlóképpen mintegy 500 millió EUR-val finanszírozzák a vidéki térségek szélessávú internet-hozzáférésével kapcsolatban elfogadott projekteket.

Míg a közös agrárpolitika piachoz kapcsolódó kiadásainak és közvetlen támogatásainak, valamint a vidékfejlesztésnek a finanszírozása nem változik, a környezetvédelem Life+ programon keresztüli finanszírozása további +8,7%-os forrásban részesül és eléri a 333 millió EUR-t.

A 2011. évi költségvetési tervezet a kutatás-fejlesztés és az innováció, az infrastruktúra és a humán tőke területén megvalósítandó beruházásokat is növeli. A hetedik kutatási és technológiai fejlesztési keretprogram költségvetése 13,8 %-kal nő és eléri a 8,6 milliárd EUR-t; az Unió korábban soha nem fordított ennyit erre a programra. A kutatás-fejlesztés önmagában nem képes előmozdítani a gazdasági fellendülést: a transzeurópai közlekedési és energiahálózatokra szánt összeg 16,8 %-kal emelkedik (1,3 milliárd EUR), míg a versenyképességi és innovációs program (CIP) 2010-hez képest 4,4 %-kal több forrásban részesül (549 millió EUR).

„Európa ifjúságának több mint 20 %-a munkanélküli – mondta Janusz Lewandowski. Ez nyilvánvalóan tarthatatlan. Az uniós költségvetésnek elő kell segítenie, hogy az oktatás és a csereprogramok révén a fiatalok fel tudjanak készülni szakmai karrierjükre”.
Ennek érdekében az egész életen át tartó tanulás programjának finanszírozása 2,6 %-kal emelkedik (1,1 milliárd EUR), így több mint 200 000 Erasmus-ösztöndíj lesz elérhető a diákok számára. További 120 000 résztvevőt a Cselekvő ifjúság program keretében támogatunk majd. E program 127 millió EUR-t (+1,6%) fordít a fiatalok nem formális tanulási tevékenységeken keresztül történő felvételének elősegítésére.

A szabadságon, a biztonságon és a jog érvényesülésén alapuló térség programjainak finanszírozása 12,8 %-kal bővül – ez a legnagyobb emelkedés a 2011. évi költségvetési tervezet fejezetei között. A biztonság és a szabadságjogok védelme (+24,4%), valamint a migrációs áramlások kezelése (+18,5%) érdekében tett jelentős hozzájárulások tükrözik a Bizottság által nemrégiben elfogadott, az uniós polgársággal, a jogérvényesüléssel, a biztonsággal, a menekültüggyel és a bevándorlással foglalkozó uniós cselekvési terv következő öt évben történő végrehajtásának jelentőségét.

Az Európai Unió mint globális szereplő fejezet finanszírozásának stabil szinten tartását (+5,6 %) három fő javaslat erősíti meg:
a) A millenniumi fejlesztési célkitűzésekkel foglalkozó őszi ENSZ-konferencián tett uniós felajánlás megerősítése (65 millió EUR);
b) A fejlődő országoknak az éghajlatváltozás kezelése terén nyújtott uniós támogatás megerősítése (65 millió EUR);
c) A ciprusi török közösség gazdasági és társadalmi fejlődésének ösztönzésére irányuló új összeg elkülönítése (25 millió EUR).

Az összes uniós intézményre fordított igazgatási kiadások 8,3 milliárd EUR-t tesznek ki, ami a költségvetés 5,8 %-a. A Bizottság továbbra is betartja arra tett kötelezettségvállalását, hogy nem növeli alkalmazottainak létszámát, valamint hogy belső átcsoportosítással kezeli az új kihívásokat és feladatokat.