NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Elkészült a komplex vízvisszatartási program Nagyszéksós-tó vízrendszerében2010. április 30.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében megvalósult 171 millió forintos komplex vízvisszatartási program biztosítja a nyolcezer lakosú Mórahalom számára a megfelelő kapacitású csapadék- és belvíz-elvezetési infrastruktúrát.

Nagyszéksós-tó rekonstrukciója révén pedig lehetővé válik az ottani értékes vizes élőhelyek természetes állapotának fenntartása.

Mérséklődnek a belvízkárok, és a Nagyszéksós-tó tározó vízháztartásának kiegyensúlyozottá válásával növekszik a lakosság élet- és vagyonbiztonsága is.

A globális felmelegedéssel és a klímaváltozással kapcsolatban tapasztalt rendkívüli nagy csapadékok az év során bármikor okozhatnak jelentős vízelvezetési problémákat. A nyolcezer lakosú város akár közvetlen elöntés alá is kerülhetett volna, ezért kellő kapacitású vízelvezetési és tározási lehetőségeket kellet biztosítani. A mai napon átadott, teljes egészében uniós támogatásból megvalósult projekt keretében megtörtént a várostól délkeletre elhelyezkedő – tározóként is funkcionáló –Nagyszéksós-tó és a hozzá kapcsolódó vízhálózati elemek rekonstrukciója. Korszerűsítették a belvíz elleni védelemmel összefüggő műtárgyakat, több mint 12 ezer folyóméter csatornát állítottak helyre és megépültek a még hiányzó objektumok.

Nagyszéksós-tó területén értékes vizes élőhelyek találhatóak, amelyek az egyre gyakoribb és egyre hosszabb vízhiányos, aszályos időszakokban veszélybe kerültek. A vizes élőhelyek természetes állapotának fenntartása és a pusztulás megállítása érdekében a szükséges vízpótlás – a természetes vízpótlás mellett – Mórahalom kellően tisztított szennyvizének újrahasznosításával oldódott meg, e célból egy új nyomócső épült és 121 hektáron új vizes élőhely is kialakításra került.

Összességében tehát biztosítottá vált a térség belvízmentesítése, aszályos időben a vízutánpótlás, a vízi ökoszisztéma fennmaradása.

Forrás: Délmagyarország Online