NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Élettel töltik meg a józsefvárosi palotanegyedet2010. május 4.

Több mint 1,6 milliárd forintos beruházással, csaknem 900 millió forintos euró­pai uniós támogatással újulhat meg 2011 nyarára a budapesti belváros egykori „mágnásfertálya”, a józsefvárosi palotanegyed. A beruházással nem csupán megújul­nak a kerület eklektikus-szecessziós épületei és közterületei, de új élet is költö­zik Józsefváros szívébe.

A városrehabilitációs programok kiemelt helyen szerepelnek az európai uniós források felhasználásakor. A 2004–2006-os időszak Nemzeti Fejlesztési Tervében összesen 24,5 milliárd forint jutott városrehabilitációs programokra, az Új Magyarország Fejlesztési Terv részeként pedig 2007–2013 között összesen 270 milliárd forint támogatás áll rendelke­zésre a települések rehabilitációjára. Csak 2007 és 2010 között az I. NFT e célra fordított keretösszegének a nyolcszorosát, csaknem 200 milliárd forintot fordíthattunk, fordítha­tunk a települések megújítására a régiókban. E forrásból újulhat meg többek között Sopron, Szeged, Kaposvár, Debrecen, Nyíregyháza, Veszprém vagy éppen Zalaegerszeg központja, és ebből a keretből készült el április elejére – a Budapest Szíve Program részeként – a budapesti belváros új főutcája is az V. kerületben.

A főváros központja szépülhet most tovább európai uniós segítséggel, ezúttal a VIII. ke­rületben, a Józsefvárosban, az 1 milliárd 908 millió forintos összköltségvetésű „Budapest Európa Belvárosa Kulturális-gazdasági Fejlesztési Program” részeként. Az elképzelések szerint felújítják a Horánszky utca 13. szám alatti, fővárosi védettség alatt álló épületet. A rekonstrukciót követően diák- és vállalkozásfejlesztési központ­ként, valamint információs pontként működik majd az épület, egyfajta szellemi központként a kerület diákság számára. Ezen felül korszerűen felszerelt irodákkal, inkubátorházként ad otthont a kreatív­iparban tevékenykedő, fiatal vállalkozások számára.

A 898 millió forintos európai uniós támogatással megvalósuló program részeként emellett egységes gyalogos-vegyesforgalmú közterületi rendszert alakítanak ki a Gyulai Pál utca, a Kőfaragó utca, a Horánszky utca, a Mária utca és a Gutenberg tér bizonyos részein. A kerület több palo­tájának homlokzata díszkivilágítást kap majd.

Ez a program több pusztán homlokzatfelújításnál. Jól mutatja ezt az úgynevezett „Speciális Piacok Projekt” is, amely a tervek szerint a Józsefváros tereit tölti meg élettel, egy-egy napos kitelepülési lehetőséggel segítve a helyi vállalkozásokat. Így lesz a Gutenberg térből – hűen a névhez – időről időre könyvpiac, míg a Palotanegyed Piacok – vagyis a Mikszáth, a Lőrinc pap és a Pollack Mihály tér – a helyi vállalkozások termékeit és szolgáltatásait lesznek hivatottak népszerűsíteni.

A program részeként támogatják a helyi vállalkozókat, kiskereskedőket és vendéglátó-ipari szereplőket tömörítő, úgynevezett „utcaszövetségek” kialakítását is. A szövetségek célja, hogy vásárlóbarát környezetet alakítsanak ki a kerületben, ezzel is segítve a kezdő vállalkozások és az egyedi termékeket nyújtó üzletek megtelepedését a Józsefvárosban.