NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Átadták a Balaton-part ékköve 1,7 milliárdos kiemelt projektet Balatonfüreden2010. május 10.

Befejeződött Balatonfüred kiemelt projektje a „ Balaton-part ékköve II.”, amelyet a Jókai-napok nyitányaként adott át Pál Béla, a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke és dr. Bóka István Balatonfüred polgármestere; a projekt megvalósítására 1,5 milliárd forint összegű vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el a város önkormányzata a Közép-Dunántúli Operatív Program egyik turisztikai pályázatán.

A beruházás során felújították a reformkori városrészre vezető öt utcát, a pályázat részeként az önkormányzat elbontatta a volt szovjet üdülő épületét, amelynek a helyén parkot alakítottak ki, emellett megújult a Vitorlás tér, a Széchenyi park, a Rózsa-kert és a Gyógy-tér. Több mint 600 millió forintos költséggel végezték el a Vaszary kastély rekonstrukcióját, az épületben európai szintű kiállításoknak helyet adó galéria és képtár létesült. Az új galéria a Vaszary kiállítással és a Szomolányi Gyűjteménnyel 2010. május 29-én nyílik meg.

Szintén a pályázat keretében, összesen 275 millió forintból újították fel a Jókai emlékházat és a Városi Múzeumot, ahol többek között helytörténeti gyűjtemény és turisztikai látogatóközpont várja az érdeklődőket. A létesítmények ünnepélyes átadásával kezdetét vette a 19. Jókai-napok Balatonfüreden.

A Balaton-part ékköve II. kiemelt projekt legfontosabb eredménye, hogy Balatonfüred - történelmi és kulturális értékei megújításával, színvonalas és differenciált kulturális turisztikai szolgáltatások kialakításával, a vonzó települési és gazdasági környezettel - hosszútávon biztosította, hogy régiós szinten is a kultúra és a művészetek városa legyen.

A 2008. októberében indult fejlesztéssorozat összköltsége meghaladta az 1,7 milliárd forintot. A másfél milliárd forintos támogatás mellett az önkormányzat több mint 400 millió forint önerőt biztosított a projekt teljes megvalósításához.