NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Turisztikai látványosság Sándorfalván2010. május 10.

Az önkormányzat célja, hogy Sándorfalvát bekapcsolják a régió turisztikai látványosságot kínáló települései közé – több mint 200 millió forintból újul meg a sándorfalvi Pallavicini-kastély és a Budai Sándor Emlékház. Utóbbiban az országban egyedülálló citeratörténeti kiállítást rendeznek be.

Több mint 200 millió forintból újítja fel a Budai Sándor Emlékházat és a Pallavicini-kastélyt a sándorfalvi önkormányzat. Az épületekben új kiállító- és közösségi tereket alakítanak ki, ahol az egyedülálló tárlatok, hangversenyek és kulturális programok a térségi turizmus fellendítését szolgálják – jelentette be a hétvégi projektindító sajtótájékoztatón Kakas Béla, a város polgármestere. Az ünnepséggel egybekötött rendezvényen Kozma József, a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács elnöke is részt vett.

Kácsor Pétertől, a Sándorfalva Városfejlesztő Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől megtudtuk: a 205 millió forint összköltségű beruházás 80 százalékos uniós támogatással valósul meg. A munkálatok során 124 millió forintot a kastély, 27 milliót pedig az emlékház épületének felújítására fordítanak. Itt a munkálatok már el is kezdődtek – a melléképületet már bontják. Az épületek renoválása során ügyelnek arra, hogy az eredeti falszerkezetek és épületelemek a lehető legkevésbé sérüljenek.

A két helyszínen összesen 16 kiállítóteret alakítanak ki, de a kastély alagsorában kávézó is működik majd, és a környező zöld terület is megújul.

A Pallavicini-kastély épülete jelenleg a helyi általános iskolának ad otthont. A tanév végén kezdik el a felújítást. Az új iskola – amely szintén a Szabadság téren áll majd – lassan szerkezetkész, szeptemberben már itt kezdik a tanulást a gyerekek. A kastély és az emlékház felújításával várhatóan október végére végez a kivitelező.

Többek között a város történetét bemutató tárgyak, dokumentumok, a települést alapító Pallavicini Sándor őrgróf bútorai kapnak majd helyet a felújított kastélyban – tudtuk meg Tóth István muzeológustól. A legnagyobb kiállítóteremben kisebb komolyzenei koncerteket is tarthatnak majd. Az emlékházban a város neves szülöttjét, Budai Sándor naiv festő életművét mutatják be, nagy hangsúlyt helyezve citerakészítő tevékenységére. Az országban egyedüliként Sándorfalván hoznak létre a citeráról kiállítást – a magyar népi hangszer készítéséről és múltjáról sehol máshol nem láthatnak tárlatot az érdeklődők.

Forrás: Délmagyarország Online