NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Közoktatási intézmények fejlesztése a sellyei és vajszlói közoktatási mikrotérségben2010. május 10.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Nemzeti Iskolafelújítási Programjának keretében 105 milliárd forint uniós támogatás áll rendelkezésre 2011-ig. A támogatásokból lehetőség nyílik 365 projekt megvalósítására. Számos óvoda és iskola korszerűtlen, lelakott épülete újulhat meg, korszerű nevelési-oktatási intézmények kerülnek kialakításra. Az ÚMFT keretén belül az elmúlt 50 év legnagyobb óvoda- és iskolafelújítási programja valósul meg. A sellyei és a vajszlói közoktatási mikrotérségben összesen közel 1 milliárd forint uniós támogatást lehet az oktatási intézmények fejlesztésére fordítani.

A Sellye központú közoktatási mikrotérségben energiatakarékos és korszerű közoktatási intézményrendszer kialakítása a cél a minőségi, korszerű és esélyteremtő oktatás megvalósulásának érdekében. Az épületek állagjavításával, műszaki feltételek megteremtésével, épületrészek akadálymentesítésével, a hiányzó funkciók pótlásával az oktatási-nevelési tevékenység színvonalának további növelését szeretnék elérni. A mai napon induló tartalmi és infrastrukturális fejlesztéssel megteremtődnek a minőségi oktatás, a 21. századi iskola feltételei.

A több mint 500 millió forintos uniós támogatással megvalósuló projekt eredményeképp akadálymentesített, IKT fogadására alkalmas közoktatási hálózat kerül kialakításra a mikrotérségben. A sajátos nevelési igényű és hátrányos helyzetű tanulók fejlesztéséhez javulnak az infrastrukturális és szakmai feltételek. A fejlesztések eredményeként megalapozódnak a szükséges pedagógiai és módszertani reformok. Szegregációmentes oktatási gyakorlat alakul ki az ország egyik legkedvezőtlenebb helyzetű mikrotérségében. Egészséges, modern nevelési-oktatási környezet alakul ki, mely hosszútávon elősegíti az oktatás-nevelés minőségének továbbfejlesztését, a pedagógusi munka minőségének javulását.

A vajszlói projekt célja az egyéni fejlesztés és integrált oktatás infrastrukturális feltételeinek megteremtése, hatékony és eredményes mikrotérségi alapon szervezett, de kistérségi szinten irányított közoktatási rendszer kialakítása. A mai napon induló, közel 430 millió forintos uniós támogatással megvalósuló projekt eredményeképp energiatakarékos és korszerű közoktatási intézményrendszer kialakítására kerül sor a minőségi, korszerű, kompetencia alapú és esélyteremtő oktatás megvalósulásának érdekében. A fejlesztésnek köszönhetően 32 oktatási helyiség kerül felújításra, akadálymentesítésre.

A feladatellátás helyszíni koncentrálásával, az épületek állagjavításával, műszaki feltételek megteremtésével, épületrészek akadálymentesítésével, és a hiányzó funkciók pótlásával a nevelési-oktatási tevékenység színvonala jelentős mértékben nőni fog. A sajátos nevelési igényű tanulók részére fejlesztendő terek építésével biztosítva lesznek az esélyteremtő oktatás feltételei is.