NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Uniós támogatással újul meg Nagykőrös városközpontja2010. május 11.

Összesen több mint 1,1 milliárd forintból, közel 730 millió forintos uniós támogatással újulhat meg Nagykőrös városközpontja. A fejlesztés keretében a közterületek felújítása mellett, a Tímárház, a református templom és a római katolikus templom bizonyos részeinek felújítására is sor kerül.

A városrehabilitációs programok kiemelt helyen szerepelnek az európai uniós források felhasználásakor. A 2004–2006-os időszak Nemzeti Fejlesztési Tervében összesen 24,5 milliárd forint jutott városrehabilitációs programokra, az Új Magyarország Fejlesztési Terv részeként pedig 2007–2013 között összesen 270 milliárd forint támogatás áll rendelke­zésre a települések rehabilitációjára. Csak 2007 és 2010 között az I. NFT e célra fordított keretösszegének a nyolcszorosát, csaknem 200 milliárd forintot fordíthattunk, fordítha­tunk a települések megújítására a régiókban. E forrásból újulhat meg többek között Sopron, Szeged, Kaposvár, Debrecen, Nyíregyháza, Veszprém vagy éppen Zalaegerszeg központja, és ebből a keretből kezdődhet meg Nagykőrös városközpontjának funkcióbővítő rehabilitációja is.

A nagykőrösi fejlesztés támogatási szerződését a mai napon írták alá.  A projekt keretében a 441. sz. főút és a Szolnoki út, valamint a Kossuth Lajos utca kereszteződésében lévő csomópont körforgalmivá történő átépítése során, a jelenleg két, egymástól 75 m távolságra levő háromágú csomópont megszűnik. Az új körforgalom kialakítása lehetővé teszi a gyalogos és kerékpárutak a mainál rendezettebb és biztonságosabb megoldását. A körforgalmi csomópont mellett mindegyik irányban kerékpárút épül. Az úthálózat korszerűsítésével, a körforgalom és a zöldfelületek kialakításával összefüggésben kerül sor a víz- és csatornahálózat felújítására, valamint a közvilágítás korszerűsítésére is.

A ma még közlekedési területként funkcionáló Deák tér gyalogos térré alakul át, amely átveszi a város főterének, rendezvényterének funkcióját. A város új fóruma, mint közösségi tér számos új élményelemmel rendelkezik majd: régi és új pavilonokkal, csobogóval, parkosított területtel, valamint a térfalat alkotó felújított műemlék épületekkel gyarapodik a település.

A Széchenyi tér tradicionális üzletutca megújítására is sor kerül, melynek keretében az üzletek előtt húzódó zöldfelület bekapcsolódik a tér életébe. Kiülők, teraszlétesítés lehetőségének megteremtése, a zöldfelület megújítása, a gyalogos útvonal menti területek berendezése, új pavilonok és csobogó telepítése a cél.

A belvárosi térfüzérhez, illetve a sétáló-üzletutcához kapcsolódóan 50 darab parkolóhely kerül kialakításra, amely használata térítésmentes lesz majd.

Az önkormányzat tulajdonában lévő, a város kézműipari hagyományainak emlékét őrző műemlék épület, a Tímárház felújítása során a ház új funkciókat kap. A földszinten utazási iroda és kávézó, az emeleten kézműipari szakkör és kézműipari termékeket árusító üzlet, a tetőtérben kiállító terem kerül kialakításra. A kávézót és a kiállító teremhez kapcsolódó üzletet az önkormányzat kisvállalkozónak adja majd bérbe.

A Református és a Római Katolikus templom tornyának és homlokzatának felújítására is sor kerül a most elinduló projekt keretében.