NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Tevékenységünk 2009-ben

Az ország 174 Új Magyarország Pontjában dolgozó kistérségi koordinátorok 2009-ben egy év alatt 166.000-szer adtak pályázati szaktanácsot, 100.000 ügyféltalálkozón vettek részt és közel 50.000 partnerrel tartanak rendszeres kapcsolatot a Kistérségi Koordinációs Hálózat tagjaiként.

A statisztikák mögött sok és összetett, az ország minden településére kiterjedő munka van: a Hálózat tagjai a kistérségek fejlődése és az egyes kistérségekben élők életminőségének javítása érdekében 174 Új Magyarország Pont ügyfélszolgálati irodában segíti a vállalkozásokat, önkormányzatokat és civil szervezeteket az európai uniós és hazai fejlesztési forrásokat felhasználásában. A kistérségi koordinátorok feladatköre ennek megfelelően igen szerteágazó.

A Hálózat elsődleges feladata a megfelelő pályázati konstrukció kiválasztásától a pályázat előkészítésén és a megvalósításához kapcsolódó adminisztrációs feladatokon át egészen az elszámolásokig személyre szabott szaktanácsadás nyújtása a pályázóknak és projektgazdáknak. A 2009-es évben közel 166.000 ilyen tanácsadást dokumentáltak a kistérségekben az Új Magyarország Pontok munkatársai. A kistérségi koordinátorok a legtöbb tanácsot az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) gazdaság- és humánerőforrás-fejlesztési, illetve regionális operatív programjainak pályázatai kapcsán adták a leendő pályázóknak és a támogatásban részesült kedvezményezetteknek. Különösen fontos volt ez a munka a hátrányos és leghátrányosabb helyzetű kistérségekben.

2009-ben a pályázatokkal kapcsolatos információszolgáltatás és szaktanácsadás mellett a gazdasági válság kapcsán a koordinátorok „válságmenedzseri” feladatok kiemelt végrehajtóivá váltak. Korábbi partnereik mellett a koordinátorok 12.500 kis- és középvállalkozói partnerrel kerültek kapcsolatba, akik számára alapos, intenzív szaktanácsadói tevékenység (e témában 20.000 ügyféltalálkozó) révén segítették a válság hatásait enyhíteni. A pénzügyi krízis mélyülésével szükségessé vált a nagyvállalati kapcsolatok erősítése, így fokozódott e szektor segítése is.

A 33 (komplex programmal segítendő) leghátrányosabb helyzetű kistérség felzárkóztatását célzó programban a koordinátorok szerepe megváltozott: a korábbi projektgyűjtő, térségi tervező és előkészítő szakaszt követően ezt az időszakot a pályázatok előkészítésének, benyújtásának és adott esetben hiánypótlásának támogatása jellemezte. A kistérségi koordinátorok ebben az időszakban mintegy 900 pályázathoz kapcsolódóan láttak el szaktanácsadói feladatokat, melyek támogatási igénye 75,8 milliárd forint. A kistérségi tervezés első körében le nem kötött források esetében ismételt tervezés indult meg, hasonlóan a korábbi tervezési fordulóhoz – a felzárkózás érdekében így 2009 év végéig további 8,8 milliárd forint támogatás felhasználásáról született döntés a kistérségekben.

Hálózatunk a vonatkozó közösségi jogforrásokban foglaltaknak megfelelően a diszkriminációmentességet és az esélyegyenlőséget maradéktalanul érvényesíti működése során. Ennek megfelelően kiemelt témaspecifikus feladatának tartja a leghátrányosabb helyzetű kistérségek felzárkóztatása mellett a roma integráció kérdését. A hét régió közül a négy, legtöbb hátrányos helyzetű kistérségeket tartalmazó régióban 4-4, összesen 16 roma integrációs koordinátor, a fennmaradó három régióban pedig 1-1 kistérségi koordinátor külön témaspecifikus területként látja el a roma integrációval kapcsolatos regionális feladatokat.

Koordinátoraink nagy hangsúlyt fektetnek a mélyszegénységben élők helyzetének javítására, így az  LHH program keretén belül 2009-ben 863 projektet segítettek, több mint 13 000 alkalommal nyújtottak szakmai tanácsadást a potenciális pályázóknak. A 863 projektből 400 kiemelten a roma integrációt segítette elő. Ennek eredményeképpen az LHH kistérségek projektgazdái a 2009. év során 357 projektet nyújtottak be. A projektek kapcsán megvalósult kapcsolattartás kiterjedt a cigány kisebbségi önkormányzatok, a vállalkozások, valamint a roma civil szervezetek tagjaira.

A „projektdoktori” munka során az I. Nemzeti Fejlesztési Terv Humán Erőforrás Operatív Programja projektjeinek zárása kapcsán 2009-ben 1.200 tanácsadási alkalom keretében 235 humánerőforrás-fejlesztéssel kapcsolatos uniós projekt esetében nyújtottak segítséget a projektgazdáknak záró pénzügyi elszámolásokhoz. Így összesen 4,4 milliárd forint (a megítélt támogatások 85%-a) vált lehívhatóvá.

A Hálózat munkatársainak tevékenysége természetesen nem merült ki az Új Magyarország Fejlesztési Terv pályázatai kapcsán nyújtott tanácsadással. Igyekszünk minél több fejlesztési forrás elérésben hasznos információkat nyújtani: a kistérségekben nagy az érdeklődés a Svájci Hozzájárulás és a határ menti együttműködési programok pályázatai iránt is. Ezekkel, valamint elsősorban a helyi önkormányzatoknak és a többcélú kistérségi társulásoknak szóló területfejlesztési és területi kiegyenlítődést szolgáló hazai pályázatokkal kapcsolatban is kiemelt segítséget nyújtottak munkájuk során a kistérségi koordinátorok.

A Kistérségi Koordinációs Hálózat feladata továbbá a fejlesztési programok és a pályázati konstrukciók társadalmasítása, a helyi szereplők – civilek, önkormányzatok, vállalkozások – bevonása, partnerré tétele a tervezési folyamatokban.

A múlt év munkája (egy év alatt csaknem 100.000 ügyféltalálkozó és 2,6 millió megtett kilométer) eredményeként a hálózat munkatársai ma már csaknem 50.000 kistérségi partnerrel állnak közvetlen kapcsolatban. Közülük sokan nem csak pályázati tanácsot kaptak a Hálózattól, hanem sikerült és sikerül őket bevonni az egyes pályázati kiírások előzetes társadalmi egyeztetésébe is.