NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

I. Roma Integrációs Workshop

2010. március 11-12-én került sor a Kistérségi Koordinációs Hálózat I. Roma Integrációs Workshopjára. Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a kistérségi koordinátorok tudását, ismereteit rendszeresen bővítsük, s ezáltal is hatékonyabban, színvonalasabban tudjuk a pályázókat és kedvezményezetteket kiszolgálni. 2009-ben több mint 20 alkalommal rendeztünk központilag egy- vagy kétnapos képzéseket, melyeket regionális tréningek egészítettek ki.

Lajosmizse 2A workshop megrendezése a kistérségi koordinátorok ismereteinek bővítése mellett további célokat is szolgált:

  • 2010 a szegénység és a társadalmi kirekesztettség elleni küzdelem európai éve, így a workshop célja az volt, hogy a bemutatásra kerülő projektek és információk segítségével szélesebb körben ismertté tegye az Unió ez irányú törekvéseit;
  • szélesebb körben ismertté tette az európai roma politikát, a korábban elért eredményeket és a jövőbeni célokat annak érdekében, hogy a helyi projektek szintjén is értelmezhető célok kerüljenek meghatározásra;
  • a Roma Integráció Évtizede Program félidejéhez érkezett, így aktuálissá vált annak értékelése, szintén annak érdekében, hogy a helyi fejlesztések számára elérendő célok kerüljenek kitűzésre;
  • hazai jó projektek bemutatása révén olyan tapasztalatok, következtetések összegzésére kerülhetett sor, melyek a jelenleg is futó vagy előkészítés alatt lévő projektek esetében is alkalmazhatóak.

Lajosmizse 1A workshop első napján a Roma Integráció Évtizede Program prioritásai (oktatás, egészségi állapot, lakhatás és telepfelszámolás, foglalkoztatás) mentén a szaktárcák képviselői, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség munkatársai, illetve szakértők segítségével a résztvevők áttekintették az egyes szakterületekre vonatkozó fejlesztési elképzeléseket, az elmúlt évek fejlesztési programjait, eredményeit és tapasztalatait, valamint a szakpolitikák és a fejlesztéspolitika szereplői előtt álló kihívásokat, különös tekintettel a kistérségi koordinátorok lehetséges szerepvállalására. Az előadások témái az alábbi problémaköröket járták körül:

  • Az Európai Unió szembesült azzal, hogy eddigi roma politikája nem hozta meg az elvárt eredményt, ezért az elmúlt évben számos rendezvény foglalkozott az új európai roma politika irányaival. Ennek kapcsán a spanyol EU-elnökség (2010. első félév) és az Európai Bizottság 2010. április 8-án Córdobában rendezi meg a II. Európai Roma Csúcstalálkozót, amelyen a különböző irányvonalakhoz tartozó programokkal foglalkoznak majd, és kidolgozzák a következő két évre szóló stratégiát. 
  • A 2005-2015-ig tartó Roma Évtized Program félidejéhez érkezett, mérleg készült az elmúlt időszakról és a jövőbeni tervekről.
  •  A Roma Évtized Integrációs Program a foglalkoztatás, egészségügy, oktatás, lakhatás területén fogalmaz meg célokat. A projektek uniós és hazai források felhasználásával valósulnak meg.

Lajosmizse 
projektekRendezvényünkkel párhuzamosan, 2010. március 10-11-én került megrendezésre Brüsszelben az Európai Unió roma jó projektjeinek bemutatója. A projekteket egy kiállítás formájában a rendezvényen résztvevő kollégák is megismerhették.

A workshop második napján olyan hazai jó projekteket ( szociális segítő hálózat, tanoda, telep-program, foglalkoztatási és szociális városrehabilitáció) ismerhettek meg a résztvevők, amelyek sikeresen valósultak és valósulnak meg, olyan tapasztalatok és következtetések vonhatóak le megvalósításukból, amelyek más projektek esetében is felhasználhatóak.

A máshol is megvalósításra érdemes jó gyakorlatok ismertetésében az Esély Cigány Módszertani Központ, a Szalonnai Sport- és Közösségfejlesztő Egyesület, a Nógrád megyei Cigány Kisebbségi Képviselők és Szószólók Szövetsége, Besence Község Önkormányzata, Budapest Józsefvárosi Önkormányzata, valamint az Oroszlányi CKÖ munkatársai működtek közre.