NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Vízrendezés uniós támogatással Nyugat–Dunántúlon2010. május 12.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében több Nyugat-dunántúli településen is megoldódhatnak az eddig nagy problémát jelentő csapadékvíz elvezetési problémák. Gyenesdiás nagyközségben a mai napon írták alá a komplett, zárt rendszerű csapadékvíz csatornák építését célzó projekt támogatási szerződését, Bük városban pedig mára elkészült a 2260 méter hosszú csapadékvíz csatorna rekonstrukciója, illetve kiépítése.

2009-ben, a Regionális Operatív Program keretében 12,54 milliárd forintos keretösszeg erejéig, májustól lehetett pályázni a települések vízrendezési feladatainak megoldására. A pályázatok száma és az igényelt támogatás kiemelkedően magas, eléri, sőt a legtöbb régióban meghaladja a 2007-08-as akciótervi időszakban beérkezett igényeket. A konstrukció keretében jelenleg 139 település bel- és (kül)területi vízrendezési projektjének megvalósítására nyílik lehetőség. Az ÚMFT forrásaiból eddig megítélt támogatások összértéke több mint 27,5 milliárd forint, a beruházások összértéke pedig megközelíti a 31 milliárd forintot. A beavatkozások fő célja az ár- és belvíz, valamint a helyi vízkár veszélyeztetettségének csökkentése, a felszíni vizeink minőségének biztosítása, a további környezeti káresemények megelőzése.

Gyenesdiás a Balaton partján fekvő település, fekvése, domborzati viszonyai miatt mindig is nagy problémát okozott a csapadékvíz. A projekt célja a vízgyűjtő területekhez tartozó csapadékvíz-elvezető csatornák megépítése, ugyanis a teljes kiépítendő csatornahálózathoz viszonyítva csupán 5 százaléka rendezett, biztonságos.

A közel 160 millió forintos uniós támogatással megvalósuló projekt a város belterületi részeit érinti, nagyobbrészt családi házas övezetben. A most induló projekt által érintett terület a felszín alatti víz állapota szempontjából fokozottan érzékeny területnek minősül. Itt semmilyen kiépített csapadékvíz elvezető rendszer nincs, a csapadékvíz szabálytalanul a közterületeken, az utcák burkolatán, vagy az útburkolat mellett a padkákon folyik le. A projekt célja komplett, zárt rendszerű csapadékvíz csatornák építése a Lőtéri, Fenyves, Cseresznyés, Meleghegyi, Faludi, Diótörő, Bem és Darnay utcák mentén. A projektben szereplő területek közvetve 185 ingatlant érintenek.

Bük fejődését és várossá válását a határában feltárt gyógyvíznek és az erre épülő fürdőkomplexumnak köszönheti. Ez magával hozta az azonnali és nagyszámú igényt lakó- és üdülőházak, panziók építésére. Az összegyűlő víz gyors, akadálytalan elvezetését a zárt csatornaszakaszban levő tönkrement csövek, földdugók, és a nyílt árokszakaszon levő feliszapolódások károsan befolyásolták. Az elkészült új csapadékvíz elvezető rendszer célja a város versenyképességének növelése, népességmegtartó- és növelő képességének javítása, további beköltözések elősegítése, a lakosság komfortérzetének javítása. Közvetlen célja a csapadékvíz további kártételeinek megakadályozása, az érintett területek vízrendezésének hosszú távú biztonságos megoldása.

A több mint 80 millió forint uniós támogatással megvalósuló projekt eredménye 2260 m hosszú csapadékvíz csatorna rekonstrukciója, illetve kiépítése.

A támogatásban részesülő települési vízrendezési projektek régiónkénti megoszlása és a támogatás nagyságrendje

gyenesdias