NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Könnyítenék a kkv-k forráshoz jutási lehetőségeit2010. május 12.

Az Európai Bizottság szerint a tőzsdei részvénykibocsátások feltételrendszerét a kibocsátó cégek méretével arányossá kell tenni a kis- és középméretű vállalkozások finanszírozási lehetőségeinek javítása érdekében. Brüsszel egy új tanácskozó testület felállítását is szorgalmazza a problémák beazonosítására és megoldására.

A kis- és középvállalkozások tőkéhez juttatása az egyik legfontosabb feladat a gazdasági válságból való kilábaláshoz – jelentette ki Antonio Tajani, az Európai Bizottság alelnöke, vállalkozásügyi biztos. A kkv-k képezik ugyanis az európai gazdaság gerincét és ezek teremtik a legtöbb új munkahelyet is. Finanszírozásuk azonban a mostani válság közepette még több problémába ütközik, mint korábban. Ezek enyhítéséhez egy új, magas szintű párbeszéd kialakítására alkalmas fórum létrehozását javasolja a Bizottság a pénzügyi szektor és a kkv-k képviselőinek a részvételével.

A válság a cégek hitelezési igényét és a számukra elérhető hitelforrások kínálatát egyaránt csökkentette. Ahhoz, hogy az európai gazdaság növekedési potenciálja emelkedjen, a banki hitelezési tevékenység minél gyorsabb normalizálódására van szükség. Az Európai Központi Bank áprilisi felmérése szerint azonban a banki hitelfeltételek még mindig nagyon kemények, s a hitelintézetek 83 százaléka változatlanul hagyta a kkv-k irányába irányuló hitelezés standardjait. A kis- és középvállalkozások hitelkérelmeinek 20 százalékát elutasítják.

További gond, hogy a banki tőkemegfelelési szabályok szigorítása még inkább beszűkítheti a kkv-k forráshoz jutási lehetőségeit. A bankok megregulázására feltétlenül szükség van a pénzügyi rendszer biztonságosabbá tétele érdekében, azért, hogy el lehessen kerülni a 2008. őszi nagy pénzügyi világválság megismétlődését. Ám a szabályozás szigorításának könnyen az lehet a nem kívánt mellékhatása, hogy a kkv-k hitelintézeti finanszírozási lehetőségei beszűkülnek.

A kkv-k másik fontos finanszírozási forrása a kockázati tőke. Ennek elérhetőségén is sokat rontott a recesszió – pedig már korábban sem volt ideális a helyzet, a kockázati tőke már a válság előtt is sokkal szűkösebb volt Európában, mint az Egyesült Államokban. A helyzeten az javíthat, ha valódi egységes piac jön létre a kockázati tőke piacán is az EU-n belül, vagyis eltávolítják a kockázati tőkealapok határokon átnyúló tevékenysége előtt tornyosuló akadályokat. Ennek érdekében az Európai Bizottság éppen a közelmúltban javasolta az egyik legfontosabb akadály, a kettős adóztatás megszüntetését.

Ezen túlmenő intézkedésekre is szükség van azonban. Könnyíteni kell a középméretű vállalkozások tőzsdére menetelét – állapította meg Michel Barnier, a Bizottság pénzügyi szolgáltatásokért felelős tagja. A nyilvános részvénykibocsátások költségei sokszor túlságosan magasak ennek a vállalati körnek a szemszögéből. A tőzsdék is sokat nyernének, ha a forgalom nem koncentrálódna a jelenlegihez hasonlóan túlnyomó részben a legnagyobb cégek papírjaira.

A Bizottság ezért áttekinti a tőkepiacokat szabályozó irányelveket abból a szempontból, hogy azok milyen kötelezettségeket rónak a részvényeket nyilvánosan kibocsátó cégekre. Olyan előírások felülvizsgálata várható, mint például a tőzsdén jegyzett cégekre vonatkozó átláthatósági követelmények, vagy a pénzpiaci visszaélések elleni küzdelmet összehangoló irányelv. A felülvizsgálat során a fő szempont a kisebb cégek lehetőségeinek bővítése lesz.